Назад

Споделени пространства за работа


Кратка биография:

G.Dikanska

Арх. Гергана Диканска, архитект и младши партньор в архитектурно студио „Дикански и партньори“ ЕООД. През годините е участвала в проектирането на разнообразни проекти на фирмата предвид широкия си интерес – от паметници на недвижимото архитектурно наследство до интериорни проекти на еднофамилни къщи и апартаменти. Завършила е катедра „Интериор и дизайн за архитектурата“ в УАСГ, а понастоящем е вече и редовен докторант към същата катедра.
СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА ЗА РАБОТА - ПОЗНАВАМЕ ГИ ПО ХОРАТА


co-working

Източник: https://ikoverk.com/3-things-to-look-for-when-choosing-a-coworking-space/

 

„Какво ще кажеш да отидем да работим или да посетим събитието в betahaus/SOHO/1hub/друго?“ Това е въпрос, който може би почти всеки софиянец чува в деня си. Tака наречените „coworking spaces“ или споделени пространства за работа набират популярност поради многообразието от възможности, които предлагат като неформална работна среда. Знаете ли, че дори има Международен ден на споделените работни пространства – 9-ти август.
Но всъщност откъде тръгва всичко?


Понятието възниква през 1999 година в САЩ на база нуждата от работа на едно място, продиктувана от използването на компютри и нови технологии. Няколко години по-късно, през 2005, се създава официално и първото такова място в Сан Франциско, а през следващата година и в Ню Йорк. Идеята предизвиква интереса на медиите и в рамките на само няколко години неусетно се създават над 160 такива места по целия свят. С течение на времето пространствата се развиват, като освен място за работа, те осигуряват и място за почивка, място за организиране на различен тип събития, място за събития, семинари, обучения и други.


Не отнема много време и докато идеята започне своето развитие в България. „Betahaus” отваря врати през 2012 и е първото споделено пространство на територията на страната ни, част от мрежа, която има своите „представителства“ и в Берлин, Барселона и Хамбург. В столицата можем да открием още SOHO - Sofia Holistic Coworking Company, 1hub, Coworking Space by Puzl и не само. В Пловдив разпознаваемост придобива „Limacon”, което също предлага куп различни възможности. A в морската ни столица Варна пример за споделено пространство е Beehive.

puzzl

Източник: http://undertheline.net/journal/city/coworking-space-by-puzl/Основни характеристики на co-working пространствата.

Обръщайки внимание на дизайна на споделените пространства, има няколко основни елемента, които са неизменна част от оформлението. Пространството обикновено се намира в стара постройка, доскоро оставена на произвола на времето. Предимство е отворената планова схема, което го прави гъвкаво, тъй като екипите и наемателите постоянно се сменят и е важно да може бързо и лесно да бъдат преконфигурирани помещенията – от малки офис зони до помещения за по-големи събития. Основни опорни точки при избор на оборудване са преместваемите стени, маси на колела, лесно стифиращи се столове.


betahaus

Източник: https://www.coworkies.com/spaces/batahaus-sofiaХарактерно е осигуряването на електрически изводи на удобни места, както и подходящо осветление, което да предоставя нужната светлина през цялото денонощие. Това позволява едновременно обособяване на зони за индивидуална работа, така и възможност за лесно и бързо осъществяване на срещи. Разликата между обикновените офиси и co-working пространствата е, че освен остъклените помещения, зоните за срещи биха могли да варират от пейка на покрива с изглед към планината, през градина в задния двор, до лаундж зона с барбарони.

soho 2

Източник: http://soho.bg/#spacesДруга основна характеристика, която обуславя концепцията за споделените пространства, е именно “споделянето”, а най-доброто място да се случи това е в неформален разговор около машината за кафе или бира, както и в зоната за игри - тенис на маса или джаги винаги са добра опция за привличане на нови партньори, инвеститори или просто приятели.

limacon

Източник: https://limacon.bg/co-working/


От съществено значение е споделените пространства да създават чувството за вкъщи далеч от вкъщи и поради тази причина една голяма част от тези офиси разполагат с хамаци за следобедна дрямка, стена със снимки на приятели, а на някои места има и пързалки за пораснали между етажите. Така съчетанието между работа и игра допринася за повишаване на работоспособността и оживеността в работния ден на наемателите.


В цветово отношение най-често се наблюдава контрастът на черния и белия цвят, комбинирани с неутрална настилка от полиран бетон, камък или дърво, и изцяло изчистен таван. В „добавка“ към общия семпъл вид се използват един или няколко цвята (зелено, оранжево или червено например) за акцент на характерни места – в отделни детайли в обзавеждането, шарка по пода или дори рисувана стена или фототапет. Възможността за писане по стените пък е в плюс от своя страна, като позволява всяка стена да се превърне в плоскост за развиване на бизнес канавата например. Надписите по стените допълнително надъхват с крилати фрази за успехи, преодоляване на трудностите, поставяне и постигане на целите.


stena za pisane

Източник: https://escreo.com/
Основни предимства на co-working пространствата.

 

Основните предимства на споделените работни пространства е общността, която присъства на тези места. Обикновено хората или екипите, които работят там, са на свободна практика, предприемачи, колективи, стартиращи свой бизнес и малки екипи, които използват предимствата на тези „coworking spaces”. В динамичната обстановка на тези места лесно се споделят идеи и интереси, правят се нови познанства и контакти, обменят се мнения и нерядко можеш да намериш съмишленици. Друго основно предимство е цената на наема. Не е задължително да наемаш цял офис, можеш да наемеш едно работно място. Ако имаш нужда от помещение, наемаш помещение. Ако имаш нужда от пространство за събитие, намираш го там. Ако имаш необходимост от обучение, 100% някой ще организира подобно в някоя от залите на събития. С течение на времето идеята за споделените пространства прераства в нещо повече от „просто“ място за работа. Там откриваме място за почивка, място за деца, място за домашни любимци. Все по-голяма популярност добиват споделените пространства за живеене (както е описано и в друга статия на BLD: Co-living - споделени жилищни сгради и пространства в града). Пример за развитието е „CoWORKING Chepelare”, които предлагат иновативен подход за България, следващ принципа да се осигурява освен споделено пространство за работа, но и такова за живеене и развлечение.

Chepelare

Източник: http://coworkation.4epelare.com/От първото споделено работно пространство през 2005 досега е извървян дълъг път в идеята за „споделяне“. Какво ли предстои за следващото десетилетие и докъде ще стигне той? Очакваме с нетърпение да разберем, а защо не и да участваме в създаването.

Свързани новини

Malko-tarnovo-glavna.jpg

“Улица на времето” разказва историята на София

Обновената улица Малко Търново беше открита с представяне на идейния проект “Улица на времето”, който цели да я превърне в интерактивно преживяване за минувача

повече
Malko_tarnovo_glavna.jpg

Откриват реновираната ул. Малко Търново

Ремонтът на емблематична софийска улица завършва с представяне на проект “Улица на времето”, който разказва истории и легенди за София чрез градски дизайн

повече

Запитване

Всички полета, обозначени със звездичка, са задължителни!
Попълнете формата за контакт на кирилица.