Основен ремонт на стар имот или закупуване на нов?

Основен ремонт на стар имот или закупуване на нов?

Дали да направите основен ремонт на апартамент, който вече притежавате, или да закупите нов такъв - това е въпрос, пред който вероятно сте изправени в момента. Обикновено вземането на подобно решение се случва трудно, тъй като и в двата случая се говори за инвестиция, която трябва да остане във времето и да се отплати в годините.

В тази статия ще поговорим повече за това в кои ситуации е по-добре да изберете реновиране на стар имот и кога е за предпочитане да се сдобиете с нов.  

Защо да направите основен ремонт на стар имот 
Основният ремонт е нелека задача, която обаче понякога си заслужава усилията. Предстои да споделим с вас някои от основните причини, поради които може да изберете да реновирате изцяло старо жилище.  

Хубав квартал

Един от основните фактори, които могат да ви накарат да пожелаете да направите основен ремонт на стар имот, вместо да закупите ново жилище, е кварталът, в който се намира той.

Има някои желани райони, които са по-предпочитани от други по редица причини. В случай че въпросният апартамент се намира на място с богата история или впечатляваща архитектура например, е добра идея да му вдъхнете нов живот. Така ще си осигурите възможността да се наслаждавате ежедневно на удивителна атмосфера, която малко места биха могли да предложат.

Ако пък даденото жилище се намира в централен район, който ви осигурява лесен достъп до градски транспорт, работа, паркове, училище, детска градина, както и магазини, също е препоръчително да помислите за ремонт на апартамента. Това са удобства, които не само ви пестят време, но и значително улесняват ежедневието ви. 

Добро разпределение

Доброто разпределение на жилището също е важна причина, която може да ви накара да предпочетете извършването на основен ремонт пред това да закупите нов имот. 

Стаите в дома ви трябва да бъдат организирани по начин, който максимално да улеснява вашите ежедневни дейности. Хубаво е кухнята и трапезарията да бъдат близо една до друга, за да се случва придвижването между тях по-бързо и безпроблемно. Разбира се, важно е и помещенията да не са преходни, а спалните да са обърнати към тихи улички, което да позволи пълноценна почивка и възможност за уединение. В случай че апартаментът, с който разполагате, има подобно разпределение, то тогава реновирането му е стъпка, която си заслужава да предприемете. 

Сантиментална стойност

Някои жилища се предават от поколение на поколение. Това ги прави ценни за семейството, тъй като членовете му го свързват с множество красиви спомени. Ако вашият апартамент е такъв и има нужда от ремонт, е препоръчително да отделите средства за такъв. По този начин ще съхраните историята и моментите, за които си спомняте с усмивка. 

H2: Защо да закупите нов имот 
Ето че дойде време да споделим в кои ситуации покупката на нов имот е по-добрата алтернатива за вас. 

Паркинг

Проблемът с паркирането става все по-сериозен. Това важи с пълна сила за по-големите градове, където се заселват все повече хора. Това изисква наличието на допълнителни паркоместа, с които обаче някои населени места не разполагат. Хубавото е, че голяма част от апартаментите ново строителство се намират в затворени комплекси, които позволяват да се сдобиете не само с жилище, но и с място, на което да паркирате спокойно автомобила си. Това ще ви спести много време в лутане и обикаляне по улиците в квартала в търсене къде да спрете превозното си средство след работа. Освен това паркомястото ще ви помогне да избегнете опасността някой да е запушил автомобила ви и да възпрепятства излизането ви сутрин. 

Локация
Както стана ясно, големите градове не спират да се разрастват. Там се появяват повече възможности за работа и развлечения, което е и една от основните причини все повече хора да избират да заживеят във въпросните населени места.  

Заради повечето жителите обаче придвижването в града става по-затруднено. Когато купувате новопостроен имот, имате възможност да изберете удобна за вас локация, от която лесно да стигате до най-важните точки.

Предпочитанията на хората са различни. Някои избират да живеят на централни места в града. Други пък решават, че желаят да се отдалечат от шума и тълпите, затова търсят жилище, което да се намира в покрайнините на населеното място. Без значение към коя група спадате, ако сте решили да закупите нов имот, ще имате свободата да изберете къде да се намира той, за да се чувствате добре и удовлетворени от избора си. Освен това ще имате шанса да изберете етаж, на който да се ситуира вашето жилище, както и гледката, на която да се наслаждавате ежедневно.

Разбира се, няма как да не отбележим, че доста от затворените комплекси разполагат с паркове и фитнеси например. Това ще ви спести време, защото това, от което се нуждаете, се намира на броени минути от комфорта на дома ви.

В случай че искате да научите повече относно това как да изберете най-добрата локация за вашия апартамент, може да прочетете статията ни по темата тук.

Готов за нанасяне

Много от новите жилища, които се предлагат в момента, са мебелирани и готови за нанасяне. Така бъдещите собственици няма да губят време в търсене на обзавеждане и в създаване на интериор, защото всички стаи - от кухня до спални, са обмислени и обзаведени от специалисти и имат всичко необходимо за комфортно и щастливо пребиваване.  

Спокойствие 
Спокойствие, докато сте в комфорта на дома си, е от особена важност. Ако сте в търсене на нов дом и се ориентирате към такъв в затворен комплекс, можете да се чувствате по-сигурни, тъй като достъпът там се контролира. Обикновено има камери за видеонаблюдение, противопожарна система, а понякога и охранители. Всичко това ще ви позволи да се чувствате спокойни, тъй като знаете, че е много по-трудно за външни лица да влязат на територията на комплекса. 

Заключение

Дали ще ремонтирате основно стар апартамент, или ще закупите нов такъв, е индивидуално решение, продиктувано изцяло от вашите предпочитания и нужди. Вече знаете кога си струва да отделите време и средства да реновирате стария си имот, както и защо закупуването на нов имот може да е по-добрият вариант за вас.


Ако в момента сте в търсене на новопостроен дом, се свържете със строително-инвестиционна компания BLD. От нас ще получите професионално отношение и добри цени за функционални имоти, в които да се чувствате уютно и спокойно. Разгледайте нашите проекти и открийте това, което най-добре пасва на вашето търсене!