10 причини защо София е добър избор за инвестиция и живот

10 причини защо София е добър избор за инвестиция и живот

Казват, че всеки град прилича на човек. Едни градове излъчват стабилност, сила и здравина като мъж в разцвета на силите си, други са безгрижни и веселяшки като дете, а трети изкушаващи, примамващи и омагьосващи като красива жена. София не е нито един от тези градове.


Разположена в полите на Витоша, столицата на България живее под мотото “Расте, но не старее” и доказва, че напук на хода на времето, един град може на пръв поглед да изглежда като посивяла и уморена старица, но при по-внимателно вглеждане, разкрива лице на пърхаща от енергия девойка, готова да се впусне във вихъра на живота.


Официално провъзгласена за столица през 1879, София е древно селище, чието многопластово развитие може да бъде проследено в музеи и открити пространства. Еклектичният вид на градската архитектура, с почти парадоксалното съжителство на най-различни стилове, за едни е объркваща, а за други - вдъхновяваща.


Бурното разрастване на града през последните 30 години доведе до бързи и драстични промени в инфраструктурата. Те не винаги преминават гладко и безпроблемно, но определено допринасят за неговото модернизиране. София, макар и все още изправена пред множество проблеми - нестихващи ремонти, неподдържани стари сгради, трафик и все по-нарастващ автопарк - има тайнствено очарование и възможности за живот и инвестиции, несравними с никой друг град в България.


Ето и десетте основни причини защо столицата е заслужен избор за модерен, интересен и динамичен начин на живот.


Витоша

Не е тайна, че една от основните причини да изберете София се намира извън пределите на самия град. Уникалното географско положение на селището още от древни времена го поставя заобиколено от три планини - Витоша, Люлин и Стара планина. Сред тях несъмненото бижу е Витоша, заради близостта, лесния достъп, интересните си природни забележителности и възможностите за спорт. Планината е спасителният пояс в морето от тежък въздух и ежедневен стрес, достъпно бягство в природата, което очарова през всеки един сезон от годината. Витоша може да бъде посетена с автомобил, градски транспорт, а също и пеша. Предлага уникалната възможност за каране на ски и сноуборд “на една ръка разстояние”, както и историческа разходка до забележителни културни паметници. Витоша е богата на природни очарования, сред които смятаната за най-дълга пещера в България - Духлата, водопадите Боянски и Зверчето, Морените и разбира се, предизвикателния Черни връх.

Нощен живот

От спокойните гледки и чист планински въздух директно във водовъртежа на бурния нощен живот. София е прочута с нестихващия си парти ритъм, който за разлика от други европейски столици се вихри всеки ден от седмицата. Независимо от музикалните предпочитания, градът винаги има какво да предложи на своите жители и посетители. От екзотичните за чужденците чалга клубове до емблематични за рок и алтернативната култура места. Пиано барове, английски пъбове, дискотеки, инотеки и всякакви тематични заведения могат да се намерят в рамките на София, превръщайки я в едно от най-разнообразните откъм нощен живот места в Европа. Удобството е, че повечето заведения са струпани в Центъра и лесно могат да се обиколят на крак. Не по-малко популярен е и нощният живот в Студентски град. Известният квартал отдавна е изоставил чисто академичния си облик и от години приютява не само настоящи, но и бивши студенти, които не могат да се разделят с неповторимата му атмосфера. Ако има място в София, което никога не спи, това със сигурност е Студентски град. Нови, модерни жилищни кооперации се кипрят до поочуканите общежития, а между тях - шарена черга от всякакви места за хранене, услуги и забавления. Определено, ако някой иска да се чувства отново млад - това е кварталът, който винаги ще му го напомни.


Храна и напитки

Ако до преди 20 години в София можеха да се намерят само шепа места, където да се опита нещо различно от традиционна българска или европейска кухня, то днес положението е много по-различно. В духа на всеки съвременен мулти-културен център, в столицата отвориха врати тематични ресторанти от цял свят, както и такива с модерна фюжън кухня. Не липсват и любимите механи, както и многообразие от популярните през 90-те пицарии и места за бързо хранене. За любителите на тръпката и съспенса има и ресторанти “на тъмно”, в които блюдото и събеседниците не се виждат. Градът изобилства и от възможности за поръчка на храна онлайн, както готова, така и такава, която може да бъде приготвена вкъщи, магазини за здравословно хранене и екзотични подправки. Едно от най-емблематичните места, където любители-готвачи, туристи и търсачи на “от пиле мляко” могат да намерят търсените от тях продукти, е Женският пазар. Закотвил се на своето място, зад гърба на Халите, още преди Освобождението, това е най-големият и стар пазар на столицата, един оазис на традициите и живата история на града. Освен него, всички по-големи жилищни квартали могат да се похвалят със собствени пазари, един малък бунт на самобитната култура срещу настъпващия глобализъм на супермаркетите.

Възможности за развитие

Като всеки голям град, и София предлага многобройни възможности за развитие. За много от младите хора на първо място са опциите за следване в някой от най-утвърдените университети (включително и най-старият и голям Софийски университет “Св. Климент Охридски), както и възможността за кариера след това. Ниският плосък данък, въведен през 2008 г. допринесе за увеличаване на чуждестранните инвестиции в страната и големи компании като IBM, HP, Lufthansa и други отвориха свои центрове за услуги и поддръжка. И макар очакванията за превръщането на София в технологичен хъб на Източна Европа още да не са се оправдали напълно, все пак района около Бизнес Парк София в квартал Младост се разви и утвърди като привелкателен за бизнеси, технологични компании и млади специалисти от всички сфери. Разбира се, София предлага всякакви възможности за развитие, които включват и най-различни идеи за личностно подобрение и учене през целия живот, от курсове по ИмПро театър до готварски гурме класове и други.


Обновяващ се жилищен фонд

Макар и все още в преходен процес, изпълнена с множество строителни площадки, София бавно, но сигурно все повече се превръща в град прекрачил 21-ви век. Модерни жилищни, бизнес и многофункционални сгради със зелени градински площи, еко-строителство и разчупена архитектура никнат на запустели пространства и постепенно променят сивия пейзаж. Има все повече съвременно строителство от висок и среден клас, което обръща повече внимание на симбиозата между жилищно пространство и се стреми София да се сдобие не само с нарастващ брой кооперации, но и да ги впише в околната среда по красив и функционален начин. Инфраструктурата на града също се развива. Проходилото с плахи стъпки метро все повече се утвърждава като удобен и надежден транспорт за хиляди жители всеки ден. Изграждането на повече паркинги и гаражни места е също проблем, за който се търсят решения - като например новопостроените жилищни сгради да разполагат с големи подземни паркинги.


Културен живот

София предлага изключително голям избор на културни събития, които независимо от своята мащабност намират своята аудитория и допринасят за обогатяването на града и хората, живеещи в него. Многобройни синеплекси, няколко арт кина, както и два прекрасни мащабни фестивала (случващия се в момента София Филм Фест и есенната Киномания) радват всеки почитател на седмото изкуство. Театралният живот също е на ниво и известната арт улица “Г.С. Раковски”, където се помещават залите на софийските театри, е една от най-оживените в Центъра. Галерии, музеи, концерти...София не отстъпва на нито една от европейските столици в културния си афиш, включително и за почитателите на алтернативни форми на изкуство и арт изява. Така например, любопитно събитие е ежегодният Comic Con, който се организира за почитателите на комикси, фентъзи и анимация. София е един от предпочитаните от Холивуд европейски градове за извънстудийни снимки, като звезди от ранга на Силвестър Сталоун могат да бъдат срещнати из улиците, докато снимат поредния екшън.

Центъра

Българската столица може да се похвали с централна част, в която среща си дават всички исторически епохи, през които е преминал градът ни. Обиколката на Центъра предлага безплатен поглед към история, започваща две хилядолетия назад. Еклектичният сбор от сгради с най-различен архитектурен стил на пръв поглед може да изглежда хаотичен и странен, но и сам по себе си е уникален. В Центъра на София могат да се видят най-отявлените представители на социалистическия брутализъм като Националния дворец на културата (НДК) и бившия Партиен дом на БКП, както и вековните Ротонда “Свети Георги” и църква “Света София”, от която през IV-ти век градът получава новото си име. Единствен по рода си градски символ на мирното съжителство са и построените в съседска близост религиозни храмове на християнство, ислям и юдеизъм, с които София доказва, че мултикултурният облик винаги е бил част от нейното развитие.


Паркове и градини

Положителна тенденция в последните десет години е обновяването на зелените площи в столицата. От големите паркове като Борисовата градина до малки междублокови пространства, все по-често се забелязват красиви и добре поддържани площи. Славата на българските градинари е легендарна и за тях все още се говори с уважение в Унгария, Чехия и Великобритания. Затова приятно впечатления правят обновените цветни лехи в големите квартални паркове, както и старанието за поддръжка на по-малки зелени петна като Градската градина (най-старата в София), Докторската градина и други.

За всекиго по нещо

София е едва на 15-то място в класацията по големина на градовете в Европейския съюз, но това по никакъв начин не се отразява на разнообразието от места за развлечение, идеи за свободното време и опции за всички вкусове и интереси. Скуката никога не е била е част от живота в столицата и животът кипи в многообразието от фестивали, изложби, концерти, събития и т.н., които предоставят неизчерпаем източник на интересни идеи. В София може да започнете деня с разходка до Витоша, обядвате с приятели в ресторант с панорамна гледка към града, наминете за час през някоя от многобройните модерни ескейп руумс, посетите спокойната атмосфера на любимо кафене или чайна и завършите деня с театрална постановка, кино прожекция или дори анти-стрес стрелба в някое стрелбище.


Общата атмосфера

София е като синьото сирене - град, който има своите най-горещи привърженици и най-отявлени критици. За едните той е най-представителният символ на страната, пресечна точка на исторически и културни традиции, а други виждат в него само разкопани улици, хаосна архитектура и безкраен поток от автомобили. Истината, както винаги, е някъде по средата. Всъщност, София е град с невероятна атмосфера, град, който не спира да изненадва, заинтригува и озадачава. Той е мястото, където българските традиции се пресичат с глобалните тенденции, град, който се моделира като пластелин от своите жители и поради тази причина остава винаги интересен и перспективен.


Автор: Надя Кафкова

Надя Кафкова е журналист на свободна практика. Разделя времето си между България, Кипър и други пътувания, убедена, че единствено опознавайки различните култури, можем да разберем различията си. Цени малките радости в живота и вниманието към детайла.