5 идеи за Slow Life уикенд край София

5 идеи за Slow Life уикенд край София

Луксът в днешно време не се измерва в пари, а във време. Време, което да можеш да посветиш на каквото искаш, на когото искаш, а не на каквото трябва.


Ако искаме да се наслаждаваме истински на живота си, трябва често и напълно целенасочено да си търсим и създаваме „луксозни“ моменти – такива, в които забавяме темпото, обграждаме се с любов и красота и най-сетне успяваме да вдъхнем аромата на розите.


В дълъг и бавен летен ден това сякаш не е толкова трудно. Времето стига за всичко – и за работа, и за бавна разходка в парка след това, за бягство до морето и излежаване на топлия пясък.


Но как да се наслаждаваме на живота през зимата, когато дните сякаш са дълги само един дъх, времето далеч не е подходящо за разходки и сякаш и желанието ни за нещо ново и интересно е изпаднало в зимна летаргия.


Имаме няколко идеи, които се надяваме да ви харесат. Избрахме пет идеи за хубав и бавен уикенд в близост до София, с които да преминете през зимата с повече наслада.


Идея 1: На екскурзия в родния ти град


Рим вероятно никак не е интересен за римляните, които са свикнали да висят в задръстването край Колизеума и изобщо не се впечатляват от красотата и значимостта му.


По същия начин и София не е интересна за хората, които живеят в нея всеки ден с проблемите ѝ, недостатъците и задръстванията ѝ.


Градът ни обаче е изключително интересен, богат на история и преживявания – истински магнит за чуждестранни туристи през последните години.


Само за уикенд се престорете, че за първи път стъпвате в София. Какво бихте искали да разгледате? Традиционната туристическа програма в нов град включва исторически забележителности, музей на местното изкуство и хубаво хапване преди бърза среща с нощния живот.


Направете си план за деня, както бихте направили, ако сте на екскурзия в Рим или Париж.


Бихме ви препоръчали пешеходна разходка от НДК по Витошка, чак до църквата Св. Неделя, после лек завой надясно и посещение на археологическия музей точно след като изгледате смяната на караула пред президентството. Ако вече сте му се нагледали, порадвайте се на туристите – те истински се удивляват на нашите гвардейци.


Археологическият музей крие съкровища на над три хиляди години, които доказват, че София не е случайно място, че тук са минавали, отсядали и живели горди народи и велики императори.


Идея 2: На СПА


В София, както и на не повече от 50 километра от града можете да се насладите на прекрасни спа-дестинации. Посетете ги само за ден или си резервирайте за уикенд – такова преживяване ще ви откъсне от напрегнатото ежедневие като с магическа пръчка.


И е наистина бавно – нали не сте видели досега някой да тича из парната баня?


Идея 3: Чудесата на природата


Знаете ли, че само на 80 км от София се намира най-горещият гейзер в Европа? Да, Сапарева баня крие малко чудо, а ние нямаме време да го посетим, защото все бързаме.


Обещайте си поне един уикенд да прекарате в градчето, което е и хубав балнеологичен център. Гейзерът изригва периодично, а в зимен ден парата му прави цялото преживяване наистина магнетично.


Идея 4: Винен туризъм


Само на стотина километра от София има няколко много добри винени изби, в които можете да се отдадете на радостта от хубавото вино. Понякога с бутикова хотелска част, като винарна и хотел Тодоров, виненият уикенд ще ви припомни една хубава мисъл на Никос Казандзакис, че човекът успява да превърне виното във въздишки, смях и мечти.


Идея 5: В приказна дървена хижа в Боровец


Умишлено оставихме ските – това очевидно зимно занимание за най-накрая. Енергичността на този спорт може да не хармонира с понятието за бавен живот, но всъщност е част от него.


Да караш ски, да станеш едно с природата и поне за миг да се почувстваш неин господар, докато летиш по пистата – това е истинската наслада от живота.


А после прекарваш нощта в дървена къщичка със сауна и малка тераска в най-красивата борова гора, която можете да си представите.


Алпийски къщички в Боровец може да намерите в няколко комплекса. Само си пригответе и хубава книга за четене. Мястото предразполага.


И така, какъв е планът ви за следващия уикенд?


Sofia Slow Life District. Спокойният живот на динамичните хора!