Антони Гауди и неговите къщи

Антони Гауди и неговите къщи

“Дадохме диплома на един луд, или един гений - само времето ще покаже”, казва един от преподавателите на Гауди от Факултета по архитектура в деня на завършването му.


Почти век по-късно ние знаем отговора. Гауди е гений на цвета и формата, на смелото съчетание на материали и на смелостта да заявиш себе си пред света.


Вероятно няма нужда да правим биографична справка за Гауди. Известният барселонски архитект се е превърнал в синоним на еклектиката, цвета и радостта от строенето на сгради.


В детските си години, понеже боледува много, Гауди обича да се отдава на съзерцание на природата. “Бог е първият ми учител”, казва той.


И нима не виждаме в сградите му цялото удивително многообразие на света - цветове и форми, игра със светлината и мрака, меки линии и приканващи извивки?


Сградите на Гауди са като детски рисунки - с присъщата им неумелост да чертаят прави линии, но и изключително цветни, с фантастични детайли и приказни елементи.


Всеки, посетил парка Гуел, дава точно това определение за мястото - като от приказките.


А какво са приказките, ако не цветна представа за живота, спомен за детския свят на фантазия и пълна свобода, лишена от ограниченията на строгите линии, норми и закони?


Сградите на Гауди, без никаква връзка с околните, сякаш се смеят на света с неговата присторена строгост и желание за налагане на норми.


Първата му къща например е поръчана от семейство, което се занимава с производство на тухли.


Сградата е издигната за две години (от 1883 до 1885) и с нея се поставя началото на нова ера в архитектурата.


Дизайнът е такъв, че около нея не могат да се вдигнат други постройки. Впечатлява с преплитането на арабски и испански стил, а комбинацията от живопис и скулптура ще се превърнат в отличителния подпис на Гауди за всичките му по-нататъшни произведения.


Това, към което предразполагат всичките му творби (не е ли чудесно, че човек може да заживее в произведение на изкуството), e простичкото съзерцание на сложните фигури и майсторство на архитекта.


Само с внимание към детайла, само с концентрирано в настоящето внимание можем да усетим Гауди. Също като живота, и неговите сгради изобилстват от малки, скрити тайни, които ще се разкрият само на спокойните и търпеливите.