BLD и УАСГ с акция за облагородяване на кв. Лозенец

BLD и УАСГ с акция за облагородяване на кв. Лозенец

Студентите от УАСГ и BLD създават нови места в квартала с акция за облагородяване на Лозенец

Проектът Building Difference, който стартира като образователна практика на студентите от УАСГ, ще подобри 4 междублокови пространства в квартала, заедно с експерти - урбанисти и местната общност5 юли, София – Вчера в двора на Национална природо-математическа гимназия се проведе първата неформална среща на BLD и млади архитекти от УАСГ с жителите на Лозенец, на която бяха обсъдени подобрения на четири локации в квартала. Събитието е стъпка от инициативата на BLD и Студио Прожектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) да осъществяват съвременни градски намеси, включвайки активно всички заинтересовани страни и жителите в квартала. В срещата се включиха студенти по архитектура, експерти, активни организации, представители на Община Лозенец, инвеститорите от BLD и местната общност. Най-малките жители на Лозенец също имаха възможност да покажат своите идеи за това какви места искат в квартала чрез Детска архитектурна работилница на тема „Моят различен квартал“.


Проектът Building Difference стартира в края на април,като образователна инициатива с грижа към средата, и официално влезе в образователния план на първокурсниците от УАСГ, като задължителна за тях лятна практическа работилница. През последните няколко месеца студентите имаха за задача да проучат и анализират квартала и неговите проблеми и предизвикателствата на средата, и да изберат най-подходящите локации, нуждаещи се от подобрения. Oсвен студенти, в идентифицирането на местата и избора и реализацията на идеен проект за облагородяване, активно участваха и преподаватели от УАСГ, местната общност, районната администрация и инвеститорът BLD. В резултат са избрани четири междублокови пространства, които ще бъдат почистени и обезопасени, а към тях ще бъдат добавени и различни нови елементи, които да ги превърнат в удобни и социални места за местната общност.

„От дългогодишния си опит на пазара на недвижими имоти в София, знаем, че отговорността на строителния предприемач към зоните, в които развива дейност, многократно надхвърля очертанията на неговия парцел. Всяко влизане в нов квартал ни учи на нещо ново. Полагаме усилия да чуем всички гледни точки и да разберем от хората от какво имат нужда. Приемаме облагородяването на местата, където строим, за наша основна мисия, но изпълнението й не би било ефективно без целенасочено обединяване на местните общности в грижата им за средата. Този проект отразява  ценностите ни като компания и екип.“, сподели Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

За осъществяване на лятната практика, студентите и техните преподаватели имат подкрепата на Община Лозенец, както и експертите по урбанизъм Ангел Бондов и Тодор Кесаровски – координатори на най-мащабния досега placemaking проект в България “The Spot_Място“.

Едно от основните предизвикателства на съвременното архитектурно образование е да се намери баланс между теорията и практиката при обучението на студенти. Сред основните задачи, поставени пред  Студио Прожектиране е да разработва пълноценни, живи проекти и да свързва университета с града и студентите с реалните проблеми на средата. Building Difference е един от най-мащабните проекти, който предстои да осъществим, тъй като зад него застават всички заинтересовани страни, а това е основен принцип на успешния placemaking.”, коментира арх. Николай Давидков, ръководител на Студио Прожектиране.Следете за подробности по развитието на проекта в рубриката Градски тенденции в сайта на BLD, както и Facebook страницата ни, където предстоят видео интервюта с експерти по актуални теми, свързани с града.