BLD създаде обновен парк за хора и кучета с жителите на Манастирски ливади - Изток

BLD създаде обновен парк за хора и кучета с жителите на Манастирски ливади - Изток

BLD подкрепи облагородяването на кучешката поляна в кв. Манастирски ливади – Изток по идеи на жители от квартала. Работата по кучешкия парк започна в началото на месеца с активното участие на посетителите на поляната и завърши с квартален фест за хора и кучета на 30-ти юни (неделя). Паралелно с това BLD работи по изграждането нов участък на ул. Костенски водопад до ул. Васил Стефанов, който ще бъде дарение към Столична община и е резултат на публично-частното партньорство между BLD и Район “Триадица”. Двата проекта за подобряване на градската среда в кв. Maнастирски ливади - Изток, където BLD строи жилищния комплекс MONA, са част от дългосрочната инициатива на компанията да инвестира в споделени пространства във кварталите, където инвестира.


Проектът за облагородяване на кучешката поляна се случи по идеи на местни жители, които активно ползват поляната и се грижат за нея, със съгласието на собствениците на терена и подкрепата на Столична община. Проектът се координира от опитните урбанистите и градски дизайнери от Сдружение |Не|Формално, които имат значителен опит в създаването на споделени градски пространства с участие на местните граждани в над 20 български града. През последните седмици те събраха и обсъдиха идеи за парка с жителите и изготвиха проекти за кучешки съоръжения, които ще бъдат монтирани с помощта на гражданите от 27 до 29 юни. Проектът беше подкрепен и от Район Триадица на Столична община, които осигуриха почистването и окосяването на терена.

За откриването на обновената поляна беше организиран и празникна 30-ти юни (неделя) с образователна и развлекателна програма за деца, кучета и техните собственици. Проефесионалните тренери от АА Тraining направиха обучение за кучета и техните собственици, игри и демонстрации до какво би довела правилната работа с кучето, как кучета и деца да общуват приятно и безопасно. В състезаниетo с домашните любимци на новите съоръжения, награди осигури местният зоо магазин Slava Food.


Детската програма на събитието включваше работилница за сaдене на цветя в новите кашпи на входа на поляната и детска архитектурна работилница - къщички за птици от рециклирани материали.Като част от AG Capital, най-големия холдинг за имоти в страната и имаме отговорността да участваме активно във всички процеси за развитието на града и кварталите, в които BLD строи. Затова създадохме програмата Building Difference, в която идентифицираме проблеми на различни градски зони и помагаме за решаването им, като включваме в работата граждани, експерти и Общината.”, каза Ирина Кънева, търговски и маректинг директор на BLD по време на откриването на кучешката поляна.


Изграждането на новия участък на ул. Костенски водопад започна през миналата седмица и ще завърши през летните месеци, свързвайки бул. Тодор Каблешков с ул. Васил Стефанов и зоната, отредена за бъдещо изграждане на детска градина и училище в квартала.

Дългосрочната програма Building Difference на BLD цели именно да обединява идеите и енергията на граждани, eксперти, студенти и институции да работят за общи каузи в различни части на София. Програмата е създадена, за да подкрепя градски каузи и да облагородява публични пространства в града и кварталите, в които компанията инвестира. В пилотното издание на програмата миналата година BLD създаде споделени пространства и нови градски мебели в Лозенец в близост до жилищния си проект Secret Gardens. Проектът се реализира от студенти в първи курс в специалност "Архитектура" от УАСГ, като част от лятната им учебна практика. През тази година BLD участва и в публично-частно партньорство със Столична община за обновяването на емблематичната централна улица “Малко Търново” и популяризирането на историческите разкази, които тя пази, като проектът се очаква да завърши до есента.