Building Difference: Лозенец – финал и ново начало

Building Difference: Лозенец – финал и ново начало

 

Building Difference: Лозенец – финал и ново начало
 

В един от последните топли уикенди на 2018, студентите от Студио Прожектиране към УАСГ и BLD завършиха работата по облагородяване на междублокови пространства в Лозенец – резултат от Building Difference – образователна инициатива с грижа към средата. Освен студентите с ръководител арх. Николай Давидков, и представители на BLD, начело с изпълнителнителния директор на компанията Димитър Савов, в завършителните работи в междублоковите пространства между улиците Якубица, Кричим и Персенк в Лозенец се включиха и много жители от квартала.


Работата по новите споделени места включваше проектиране и монтаж на нова беседка – пергола, платформа за игра, много нови пейки и кошчета, детска маса за пикник, боядисване и обезопасяване на стари катерушки и монтаж на къщички за птици, създадени от децата на квартала с напътствия от студентите от УАСГ. Мястото беше избрано с грижа към средата в района на най-новия инвестиционен проект на BLD – Secret Garden на ул. Галичица 33, чиято философия е да пази архитектурните ценности на квартала, съчетавайки ги с модерни технологии и строителни практики.


За повече настороение, а и за да мотивира срещи и запознанства между хора, които да формират нови общности, които ще се грижат за общите пространства, BLD организира програма от детски игри и работилници. Заедно с екипа на Био игри децата имаха възможност да подготвят захранки за птици от тесто и семена, с които да ги насочат към новите къщички по дърветета, да си изработят табелка за врата или пощенска кутия от глина, или пък да се изрисуват по лицата с био бои. Майките пък си засадиха билки в специални кашпи, които отнесоха у дома си. Хора от близките блокове се включиха и в почистване на зелените пространства, с което ги подготвиха за зимата и пролетта. Всички участници в събитието се насладиха и на специално подготвени за случая бургери, био бонбони и напитки, осигурени от Манджа ван.

 

В импровизирана изложба в междублоковите пространства, жителите на квартала можеха да проследят хода на цялата инициатива и снимки от различните етапи. Проектът стартира през април с отворена дискусия на тема „Съвременни градски намеси“, в която се включиха студенти, преподаватели от УАСГ, експерти, заинтересовани граждани и BLD. В периода от май до юли бяха направени анализ на квартала и идентифициране на проблемните зони от студентите. Имайки предвид обратната връзка на местната общност и резултатите от анализа на локациите, бяха избрани и двете междублокови пространства, заключени между улиците Якубица, Кричим и Персенк, където студентите осъществиха почистване и обезопасяване в периода на лятната си учебна практика от 23 до 26 юли. Последва проектиране и създаване на градските мебели и финална дискусия в двора на УАСГ, след която започна монтирането по местата им в квартала.


Building Difference: Лозенец e първото издание на социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на градската среда в близост до инвестиционните проекти на компанията. Проектът се развива на placemaking принципа, обединявайки активите, вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации, студенти и институции. Инициативата има подкрепата на Столична община - Район Лозенец и се реализира с участието на експерти, институции и местни общности, а неговото финансиране и координация е осигурено от строително-инвестиционна компания BLD.