Building Difference - практични градски мебели от студентите от студио Прожектиране

Building Difference - практични градски мебели от студентите от студио Прожектиране

Практични градски мебели представят студентите от Студио Прожектиране към УАСГ, създадени за инициативата на BLD – Building Difference


Първото издание на инициативата обедини идеи на студенти по архитектура, граждани и експерти за създаване на нови споделени места в няколко междублокови пространства в квартал ЛозенецСлед анализи на квартала, усилена подготовка и проектиране, студентите от студио Прожектиране към УАСГ ще представят изработените от тях прототипи на градски мебели за квартал Лозенец на 30 август от 18 часа в двора на УАСГ. Проектът е част от Building Difference - социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на градската среда в близост до инвестиционните проекти на компанията. Проектът се развива на placemaking принципа, обединявайки мненията, вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации, студенти и институции. В момента всички прототипи на изградените мебели са монтирани в задния двор на УАСГ, където гражданите могат да ги разгледат, да разберат повече за проекта и дадат обратната си връзка, преди мебелите да бъдат монтирани на избраните места.

Building Difference стартира през април с отворена дискусия на тема „Съвременни градски намеси“, в която се включиха студенти, BLD, преподаватели от УАСГ, експерти с опит в градската среда и заинтересовани граждани. В периода от май до юли бяха направени анализ на квартала и идентифициране на проблемните зони от студентите. През месец юли беше организирана отворена неформална дискусия с местната общност, на която студентите представиха своите идеи за подобрение на средата на 4 локации в квартала. Имайки предвид обратната връзка на местната общност и резултатите от анализа на локациите, бяха избрани 2 междублокови пространства, заключени между улиците Якубица, Кричим и Персенк, където студентите осъществиха почистване и обезопасяване в периода от 23 до 26 юли.

Проектът се реализира с доброволния труд на студентите и хората от квартала, а неговото финансиране и координация е осигурено от BLD и подкрепено от район “Лозенец”. Първото издание на инициативата влиза в официалния образователен план на първокурсниците в специалност Архитектура към УАСГ. Към настоящия момент работата по проекта продължава с широко обществено обсъждане, инициирано от Студио Прожектиране и подкрепено от район Лозенец. Целта е да се събере финална обратна връзка от районна администрация и местна общност, преди да се монтират  съораженията през септември.

Инициативата Building Difference е насочена към създаването на по-естетична и функционална среда чрез малки акции за облагородяване на публични и споделени места в различни софийски квартали. По този начин, компанията се опитва да активира местните общности и общинската администрация за последващи инициативи и активна поддръжка и ползване на споделените пространства.