Ценни съвети назаем от Италия

Ценни съвети назаем от Италия

Представете си една купа сварени макарони под формата на мидички. Тестото е същото като това за спагети, тортелини и талиатели.

Но какво кара италианците да правят толкова много различни по вид и размер паста?

Радостта от това да участваш в пиршество, не само за устата, но и за очите, е сред най-важните уроци по „долче вита”, или сладък живот, които ни се иска да усвоим.

Италианската кухня е цветна, ароматна и много вкусна. Там храненето е издигнато в култ, а самата вечеря с цялата шумна италианска фамилия е Събитието на деня.

В Италия не може да се живее на бърза храна. Не може и да се бърза, защото така изпускаш вкуса на живота.

А той, освен в босилека, ароматния чесън и пестото, е в удоволствието да седнеш на малка масичка в кафене до църковната камбанария и да се наслаждаваш на прекрасните гледки пред очите ти.

Деца, които карат колелетата си и се смеят високо, зашеметяваща красавица, която се поклаща съблазнително на високите си токове, докато се приближава към любовника си, който пък небрежно се е облегнал на фонтана и я чака с откъснат някъде по пътя божур.

Да, звучи като кадър от филм на Бернини, но може да е и нашият начин на живот, стига да позволим на съзнанието си да приеме, че животът е цветен и шарен, точно като на кино лента.

Ако обърнем камерата си, т.е. очите си, към всички произведения на изкуството, които е дала Италия на света, ще видим онова внимание към детайла, което превръща обикновеното в магия.

Прецизността на изработката се получава, само когато си абсолютно отдаден на това, което правиш в момента.

Влагаш цялото си сърце, внимание и мисъл именно в този миг и чудото се случва – създаваш нещо съвършено.

Миговете от живота ни – всеки един от тях може да е като малък шедьовър, ако ние също следваме стъпките на великите творци.

Първо наблюдаваме с душата и сърцето си, а после потъваме в мига, като обръщаме внимание на всеки детайл.

Никой не бърза, никой не прескача супата, за да стигне до десерта, защото знае, че само наслагването на вкусовете превръща обикновеното хранене в триумф за сетивата.

Само насладата от всеки миг може да даде цялостното усещане за сладък живот.


Ciao, bella!