Да отдаваш жилище под наем в стил AirBnB

Да отдаваш жилище под наем в стил AirBnB

От тавани до луксозни пентхауси. През замък във Франция, бамбукова колиба в Индонезия до плаваща къща в Дания. Можеш да наемеш всяко едно от тях през платформата Airbnb и да останеш там за ден, два или цял месец. Алтернатива на хотелите и начин да вкусиш малко повече от живота на местните!

В това отношение Airbnb е истински интернет феномен. Основан през 2008 година от трима младежи в Калифорния, днес сайтът предлага места за отсядане, давани от частни лица, в над 191 страни по света или през общо над 3 милиона активни оферти.

Airbnb манията не подминава и България. И не става въпрос само за пътуващите в чужбина българи, а и за тези, които отдават апартаментите си онлайн.  Регистрираните в сайта жилища само в София са над 1000*. Вече съществуват и фирми, специализирани единствено в управление на имоти в AirBnb.

Ясно е, че българската столица не е Рим, Париж или Виена, но и през нея преминава чуждестранен туристически поток. Атрактивните оферти на low cost авиокомпаниите и ниските за европейските стандарти цени у нас се оказват нелош мотив за туристите-пътешественици, търсещи поредния нов град за опознаване. Скорошно проучване** дори постави София в Топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи през периода 2009 - 2016 г.Родните жилища за чуждестранни туристи


 Снимка: апартамент Amazing view, close to the City Centre loft в София

 

В София апартамент през Airbnb може да бъде нает средно за 70 лева за ден. Отдаваните имоти са предимно едностайни и двустайни и се намират най-вече в центъра и по-комуникативните точки на града.

Дали, ако сте собственик на двустаен апартамент в София, е по-добре да потърсите дългосрочни наемодатели или пък чуждестранни гости за кратки периоди? Всичко зависи от заетостта на отдавания през Airbnb апартамент.  Има няколко основни неща, които трябва да знаете...

Резервацията става онлайн, плащането - с дебитна или кредитна карта. От сумата на резервацията Airbnb удържа свои комисионни такси. За домакините тя е 3%. Отделно хостовете трябва да помислят за настаняването на своите гости или поне за основния момент - предаването на ключа за дома. А след това и за почистването на имота.

За да си предпочитан домакин обаче, ангажиментите ти съвсем не спират дотук!Как да бъдеш истински добър хост?


Снимка: апартамент Carrie Luxury Apartment in SofiaДоверието, доброто преживяване и отношението са ключови за успешността на един наемодател в Airbnb. А изборът в кой апартамент да отседнеш, обикновено се базира на предварително прочетените отзиви за съответния имот. Колкото повече положителни оценки от предишни гости, толкова повече нови наематели! Затова и домакините хвърлят не малко усилия, за да заслужат всичките пет от пет звезди в ревютата.

Отдаваното жилище в Airbnb трябва да бъде напълно обзаведено и да предлага удобствата на един завършен дом. Тук влизат екстри като оборудвана кухня и изрядна перална машина.  Както и ютия, поне елементарна посуда, а защо не и кафемашина. 

Добрите апартаменти в Airbnb са изрядни от гледна точна на хигиената. А достатъчният брой

чисти кърпи и чаршафи са просто задължителни. Еднократни четки за зъби биха били полезен бонус.

Често високо оценяваните хостове ухажват гостите и с различни „завещани“ подаръци. Обикновено това са традиционни за мястото продукти, които само да подсилят преживяването на жадните за нови впечатления туристи. Така, например, отсядайки в Airbnb жилище в Италия, е много вероятно в някой кухненски шкаф да откриете грижливо оставени от домакините пакет спагети и доматен сок. Или стандартни дарове на гостоприемство като бутилка вино в хладилника или бисквити за сутрешното кафе.

Преди да се стигне до всичко това обаче, снимките на имота са тези, които грабват погледа на всеки търсещ своето следващото ново място в Airbnb. А тук интериорът е най-важното условие!Как изглежда Airbnb жилището?

Дори да няма разписани правила за това, апартаментите в Airbnb сякаш следват някакъв неписан кодекс. Те са светли и приветливи. Модерни, но и традиционни. Изчистени, но пълни с характер. И винаги – супер функционални.


  • Светло и чисто

Снимка: апартамент Designer Panorama Home - Sofia's BEST VIEW

Специалистите биха посъветвали: заложете на неутралните цветове и изчистения стил! Светлият фон носи усещането за чистота. А обстановката може да бъде разведрена от няколко цветни акценти или дори възглавници. Осветлението не бива да бъде подценявано, а няколко стратегическо разположени огледала могат да играят с усещането за повече простор.


  • Старо и ново

Снимка: апартамент Experience Central Sofia In Color

Airbnb жилищата обикновено се наемат от активни, млади хора, които се припознават в по-модерната визия. Не е задължително обаче да обзаведете изцяло мястото с нови мебели. Преплетете ги с някои ретро вещи и елементи, които дори да направят атмосферата по-истинска, уютна и домашна. Например - стари дървени столове, леко захабено бюро или

старинна тоалетка.


  • Супер функционалност


Снимка: апартамент JAZZY off Vitosha Blvd Feel the Rhythm of SofiaВ голямата част от случаите отдаваните имоти са малки на площ, но пък трябва да предложат удобствата на един добре оборудван семеен апартамент. Гостите ще отседнат тук за два-три дни или седмица, но ще очакват да получат усещането, че заживяват за кратко в нечий дом. Затова той трябва да предлага максимум удобства и да оползотворява всяко кътче. В тази посока Airbnb хостовете нерядко достигат до гениални решения за зониране на пространствата.


  • Добави характер


Снимка: апартамент Designer apartment central Sofia

Отличителните детайли в интериора са тези, които ще накарат един апартамент да блесне сред стотиците други оферти. Може да са смели цветни решения (като например боядисана в искрящ цвят входна врата) или множество картини по стените. Airbnb жилището не трябва да показва личните ви вещи, но пък е важно да показва лично отношение. Затова декорациите и предмети, носещи автентичния дух на мястото, ще са това, което ще накара домът ви да изпъкне сред останалите.

 

*1853 активни оферти за апартаменти, самостоятелни или споделени стаи в София през AirBnB към Октомври 2017 г. според данните на Аir Data&Analytics.

**Според данни от Глобален индекс за най-посещаваните градове в света на Мastercard.