Да въведем Slow ред в дома и в живота си

Да въведем Slow ред в дома и в живота си

Методът за подреждане на дома на Мари Кондо


Позната ли ви е сентенцията, че „Красотата е в малките неща“? За пореден път се убеждаваме, че е точно така, когато надникнем в подредения свят и slow стила на Мари Кондо. Това е очарователен и нестандартен начин да въведете ред в дома си, но той е и много повече от това – той е уникален начин да въведете ред в живота си. Затова, когато сте готови са промяна, take it slow и го направете в стил „конМари“.

Идеята за минимализма като концепция може да ви се струва позната, но тя намира най-яркото си отражение в „метода на японката“, според който човек трябва да се освободи от всичко излишно в дома (и в живота) си наведнъж.

Домът ни е мястото, където искаме да се чувстваме спокойни, място, на което трябва да витае позитивна енергия и хармония. Често си мислим, че можем да постигнем това, когато се заобиколим от вещи. Всъщност можем да го постигнем, когато се освободим от вещи и по-точно, според Мари Кондо, когато се освободим от вещите, които не ни носят радост. Важно и ценно е да запазим само онези, които ни карат да се чувстваме щастливи, да се чувстваме добре.

Как да прочистим дома си

Преди да започнем да прочистваме дома (и съзнанието си) е необходимо да си представим как искаме да изглежда нашият дом и нашият живот. За да постигнем нещо, трябва да го визуализираме.

След това предприемаме конкретни действие – прочистване. Кондо съветва това чистене да не става малко по малко, ден след ден, а да изхвърлим всичко ненужно наведнъж, като започнем от събирането на ненужни вещи от един тип. Например, изваждаме всичките си дрехи, докосваме всяка една от тях и в зависимост от това дали ни носи радост, или не, я запазваме или изхвърляме. Мари подчертава, че не е важно само какви спомени ни носи дадена вещ, важното е дали тя носи радост не на човека, който сме били някога, а на човека, който сме сега. Ако една вещ не доставя удоволствие, просто ѝ благодарим за услугите ѝ и я изхвърляме.

След дрехите, идва ред на книгите, а после и на документите, и всички други неща, които вече не ни служат. Съхраняването на вещи ни прави вещомани, казва Кондо. Грешно е да си мислим, че те ще ни потрябват, никога няма да стане, а дори да ни потрябват, можем да си купим нови, които да ни носят повече радост.

Как да подредим дома си

След като се отървем от всичко ненужно, което ни спира да вървим напред и не ни носи позитивна енергия, важно е да подредим. Мари Кондо съветва да сгъваме дрехите си по определен начин, във формата на идеален правоъгълник и да ги поставяме изправени в гардероба,  като така ще ги предпазим от намачкване и винаги ще виждаме всяка дреха. Това е тайната на техниката на вертикалното подреждане.

Що се отнася до съхранението на чантите, защото повечето дами разполагат с богата палитра от чанти, тях можем да съхраняваме една в друга, като ги разделим по материята, от която са направени – платнени, кожени и други.

Не само вещите ни, но самият ни дом има нужда от преосмисляне и пренареждане. Важно е да си създадем свое дзен място в дома. Без значение дали то ще се намира в кухнята, в хола, в спалнята, или в някой ъгъл. Това е място, което трябва да обзаведем и декорираме, така че да ни носи радост и да ни дава положителна енергия.

Промяна на навиците

След като сме подредили дома, а в известен смисъл и живота си, хубаво е да си създадем и нови навици. Иначе може за кратко време пак да се окажем затрупани от ненужни вещи. Като първа стъпка към това, Кондо ни съветва всеки ден, след като се приберем вкъщи, да изпразваме чантата си. По този начин ще ѝ позволим да си почине, няма да губим важни документи и бележки, нито пък ще съхраняваме ненужни такива в продължение на години.

А когато си купим нещо ново, да го разопаковаме, защото, чак след като го разопаковаме, то става наистина наше и да го сложим на определеното за него място.

Методът за подреждане на дома на Мари Кондо е изключително свеж и позитивен. Само когато човек си помисли да започне да действа по него и вече се чувства по-свободен и щастлив. А най-хубавото е, както казва Мари Кондо, че не трябва да се напрягаме твърде много за него. Докато почистваме дома (и живота) си, винаги можем да поспрем и да си починем, защото „дори и да се провалите, домът Ви пак ще си е там“.

Спокойно, плавно и без напрежение, направете го SLOW!

И не забравяйте, че забързаният живот се нуждае от своите бавни моменти.

Sofia Slow Life District