Димитрина Иванова, директор фасилити в BLD, в специално интервю за списание Фасилитис

Димитрина Иванова, директор фасилити в BLD, в специално интервю за списание Фасилитис

Как се развива строителният пазар в България в динамичните условия на нарастващи разходи, рискове за икономиката и променящи се нормативни изисквания?

 

Последните 3 години браншът ни се изправи пред истински предизвикателства, свързани с неусточивите цени на суровини, материали, поскъпването и недостига на работна ръка за строителството, както и със стреса, който нестабилната икономика оказва върху купувачите на пазара.

Истината е, че работим в трудна за прогнозиране и планиране среда, която от една страна създава трудности в реализацията на проектите, но от друга пресява по естествен начин стабилните инвеситиори на пазара. Нашата компания има дългосрочна стратегия за развитие, осигурени парцели за строителство и финансиране за няколко години напред, така че екипът ни работи, съобразявайки се с динамиката на средата, но и с ясното съзнание, че пазарът не функционира в права линия, а в синосуида и в процеса на реализация на всеки проект пазарните колебания са само част от устойчивото движение напред.

Ние продаваме жилища на „зелено“, проектите ни се отличават с отлични локации и безкомпромисно качество, като освен това работим за облагородяване на средата в районите на нашите сгради и в създаване на общност сред обитателите им. Всичко това значително увеличава цените на готовите жилища в сгради на BLD и клиентите ни, които са купили жилищата си от нас в етап на строителство, към акт 16 получават имот с доста по-висока реална стойност от тази, на която са го придобили.

Кои са актуалните проекти, по които работи BLD в момента?

 

В монента компанията ни има 5 проекта в етап на реализация и продажба – третата сграда от комплекс Мona, в квартал Манастирски ливади – Изток, знаковата луксозна сграда Secret Gardens в Лозенец, Aviva – в централната част на града,  Stellar на бул. Черни връх и втора фаза от комплексът ни от къщи сред природата Slow Life District.

Планираме до края на годината да обявим в продажба още два проекта, единият от които ще е най-мащабният за компанията ни и определено ще предложи нова визия за жилища в градска среда.

Правилото ни е да имаме поне един нов проект всяка година, но тази определено е сред най-динамичните и продуктивни за BLD.

Различните проекти, които обявихме през 2023 са завършените апартаменти в сграда MONA 3, с които бихме искали да видим каква е нагласата на нашите клиенти към готови „до ключ“ жилища и разбира се BLD Living – концепция, която предоставя функционални, напълно обзаведени жилища за наем в среда и общност. Този пилотен проект представя 67 апартамента в сграда MONA2 с рецепция, споделени пространства за отдих, забавление и спорт за хора, които имат високи изисквания към средата в която живеят – прекарват време в София за работа, обучения, или търсят комфортно място за обитаване за период под 1 година.

Как се отразява на строителния бранш повишаващото се търсене за енергийно-ефективни и устойчиви сгради? Ще продължи ли тази тенденция с нарастването на енергийните разходи и декарбонизацията на икономиката?

Новите европейски регулации, свързани със Зелената сделка и целите за намаляване на въглеродните емисии с до 55% до края на 2030 година неизбежно ще доведат до поскъпване на себестойността на новите жилища, които трябва да отговарят на строги изисквания по отношение на използваните материали и системни решения. Това не е тенденция, а нова норма, с която всички инвеститори в Европа, а и в световен мащаб ще трябва да се съобразяват. Зелената сделка ще направи още по-драстична разликата между нови и стари жилищни сгради - не само като комфорт на обитаване, но и като отговорно поведение. Предстоят и промени, които тепърва ще наблюдаваме – за да е устойчива тази линия и банките ще променят условията си за кредитиране за жилища в сгради, които не покриват изискванията за енергийна ефективност и декарбонизация на икономиката.

Ние като експерти по фасилити мениджмънт участваме в нашите проекти още на фаза идеен проект. Това дава положителен резултат на процесите по управление на сградите след тяхното завършване, както и оптимизиране на разходите за последващата поддръжка и удължаване на експлоатационния живот на сградите и съоръженията в тях. Участието ни още на фаза проектиране води до повишаване на енергийната ефективност на нашите проекти, ниски експлоатационни разходи и дългосрочни взаимоотношения с клиента. Във фасилити мениджмънта се включват всички възможни дейности, които могат да доведат до удължаване на експлоатационния живот на сградата, до комфорта на собствениците на апартаменти в нея, както и до формирането на мини общество в режим на етажна собственост, което приема и спазва общи правила на съжителство в рамките на сградата и околното пространство.

Стават ли по-дигитални съвременните сгради? Кои са най-интересните нови технологии, използвани и в България?

Съвременните сгради стават все по-дигитални и ние следваме световните практики и внедряваме все повече и повече новости в тях. В нашите сгради задължително присъстват съоръженията с контрол на достъпа, които дават възможност не само за дистанционен контакт между собственик и посетител, но и възможност за управление на достъпа от хиляди километри разстояние чрез мобилни приложения. В нашите сгради уредите за отчитане на топлинна енергия и вода са снабдени с логъри за дистанционно отчитане. Осветлението в общите части на сградите и по фасадата са снабдени с датчици за движение и/или светлина и намаляват количеството потребена енергия. Във всички наши обекти изграждаме и зелени площи снабдени с поливна система с дигитално управление, което води до оптимално използване на вода и нулево разхищение. Във всички наши сгради асансьорните уредби, които използваме са от най-висок клас на енергоефективност и от световно ниво. С цел намаляване на разходите за отопление и охлаждане във всички наши сгради предлагаме поне два варианта за всеки собственик за отопление/охлаждане – възможност за климатизиране, възможност за отопление на газ, възможност за централно отопление или отопление и охлаждане с термопомпи.

В някои от нашите сгради имаме изградени и външни електрически ролетни щори и комарници, които могат да се управляват и чрез мобилно приложение. Имаме изградена и внедрена система за комуникация с нашите клиенти, посредством която могат да подават сигнали, да получават своите фактури, да имат на разположение по всяко време всички документи относно сградата. Всяка следваща сграда надгражда предходната по отношение на възможностите за дигитално управление и внедряването на нови технологии.