GO GREEN!

GO GREEN!

GO GREEN!Въпросът защо да отглеждаме зеленина в дома си и как да го правим, е толкова широко застъпен в книги, статии и списания, че някак изглежда излишен. И все пак – защо е тренд на годината?


Автор: Лидия МаноловаРастенията вкъщи като тренд? Не е ли малко пресилено да обявим няколкото саксии с кактуси, папрати или оня вечен фикус, който си стои в дневната откакто се помним, за тренд в интериора? Трябва да има нещо повече от това, за да може влиятелна институция като  Pantone Color Institute да обяви Greenery за цвят и тенденция. Да, вярно, това беше миналата година – но по всичко изглежда, че що се отнася до растенията у дома, дизайнерите и декораторите са на едно мнение – това е една от големите интериорни истории, които дълго време ще бъдат актуални. Във времената на бързо сменящи се тенденции – от скандинавски минимализъм към еклектичен разкош, от пастелното бледо розово, сиво и синьо към наситени дълбоки цветове, от декадентски максимализъм към екзотични принтове, зеленината под формата на живи растения или декоративни предмети, тъкани, тапети, тапицерии – определено е най-устойчивият тренд в интериора. Причините са не само чисто естетически (цветята и растенията в саксия са красиви и внасят живот във всеки интериор, независимо от стила), но и доказано свързани със здравето, емоциите, креативността – с други думи, растенията повишават качеството на живота и превръщат дома и офиса в по-добро място за живеене. Така нареченият „уелнес“ – благосъстоянието, към което съвременният човек се стреми като противодействие на всекидневния стрес и замърсяване  на околната среда, неизменно включва време сред природата във всичките й проявления – както навън, така и в интериора.


Способността на растенията да абсорбират вредните химикали и да регулират влажността на въздуха е само една причина да ги имаме около нас. Прибавяме към това и факта, че те са един от най-достъпните начини да внесем цвят и индивидуалност в дома си. Остава големият въпрос – как да направим така, че дори без никакъв опит или познания в градинарството, да превърнем естествената зеленина в красив визуален акцент? Архитекти, интериорни дизайнери, декоратори и специалисти по озеленяване с готовност дават своите решения, но дори и без професионален съвет или подготовка може да разчитаме на вътрешния си усет и на няколко основни правила, за да превърнем саксиите и съдовете със зеленина в красиво допълнение към интериора. Първото условие е, разбира се, да имаме желание за това и да се забавляваме, казва Росана Гонзалес, един от най-търсените озеленители за работни пространства и частни интериори. „Гледайте на растенията като на изкуство, което аранжирате върху етажерките, в ъглите и местата, които оформят естествени ниши в дома“, казва тя. „Висящите от тавана саксии на различна височина са друг великолепен начин да направите стаята по-интересна – прозрачни стъклени съдове са особено подходящи за това“. Комбинирането на растения с различна височина в група от три, пет или седем, е другият й съвет: „Четните числа създават симетрия, а нечетните пораждат интрига“.Стилът на интериора в голяма степен определя дизайна на саксиите и кашпите – често, но незаслужено пренебрегван факт, който е от първостепенно значение в тенденцията, за която говорим. Дали става въпрос за лятна къща в средиземноморски стил или за модерен градски апартамент с отворен план и мебели с изчистена линия? Керамичните саксии с различна големина и еднаква класическа форма са подходящи за първото, дизайнерските съдове с геометрични обеми могат да подчертаят характера на дома във втория случай.


Оригиналните решения и контрастите са въпрос на личен вкус, а често и част от архитектурната идея на пространството. Пример за това са зелените „живи“ стени, които все по-често виждаме не само в корпоративни сгради, но и в домовете. Те са особено подходящи според специалистите за малки пространства, в които няма място за саксии. Вертикалното озеленяване в дома обаче наистина има нужда от професионалист, който да избере подходящите растения. „Няма място в дома, което не може да бъде декорирано със зеленина“, казва Росана Гонзалес. Бръшлянът например добре вирее в банята, дори и без много естествена светлина. Лавандулата, засадена в голяма кашпа, е подходяща за спалнята с лекия си успокояващ аромат. Crassula ovata (дървото на живота) и филодендонът във високи съдове са великолепен акцент в дневната, а върху трапезарната маса може да аранжирате плуващи във вода растения – особено ефектни за специални събития!“. За офисите тя препоръчва формулата „едно голямо растение между всеки четири работни места, както и още различни саксии, аранжирани като декоративни елементи.“

Нищо сложно дотук, макар че австралийският архитект Джейсън Чонг (Jason Chongue) смята, че страхът да не „уморим“ растенията е основна причина повечето хора да се отказват от идеята да декорират дома си с тях. Наскоро той публикува книга – ръководство за отглеждане и аранжиране на зеленина в интериора (The Plant Society, Hardie Grant Books), в която представя 25-те идеални стайни растения - най-лесни за отглеждане, как да ги подредим, какви съдове да изберем, така че зеленината в дома ни да разкрие цялата си красота и индивидуалност. Идеята на Чонг е да премахне страха от несправяне и да вдъхнови читателите си да създадат собствена интериорна градина, както е направил самият той. Неговият съвет? – „За да имате здрави, щастливи растения, трябва да разберете в каква среда живеете – топлината, светлината в стаята – и да изберете цветята, които се чувстват добре в нея.“ Колкото до правилата на стила, архитектът смята, че е добре да се започне от няколко растения и постепенно да се увеличава „колекцията“. Не е ли така с всичко в интериора? От изкуство до книги и декоративни предмети – важното е да сме обкръжени с нещата, които ни носят истинско удоволствие. А те не идват наведнъж.