Hygge – концепция за уют и спокоен живот по датски

Hygge – концепция за уют и спокоен живот по датски

Това изкуство ще ни даде отговор на въпроса „Защо са щастливи скандинавците“

Спокоен уикенд вкъщи. Какво е първото, което изплува в съзнанието ви? Запалена камина? Слънчеви лъчи през прозореца на спалнята? Аромат на прясно кафе и палачинки? Всичко това има едно име и то е hygge. В превод от датски ще рече да ти е уютно и удобно.

Всъщност hygge (произнася се „хюгe“) е сред фаворитите за дума на годината на речника Оксфорд за 2016-та.  Думата произлиза от норвежкия термин от 16 век „Hygga”, което означава „да утешиш“ или „да успокоиш“ и се свързва с думата „hug” на английски, което значи прегръдка.

Hygge се разбира най-вече като чувство за удобство, спокойствие и благодарност, и отдавна се свързва с характера на датчаните.

Датчаните пък, както и други скандинавци, от години оглавяват класациите за най-щастливите нации в света. Трите държави Дания, Норвегия и Швеция се редуват за този приз.

В желанието си да открием причините за това щастие, пътят ни ще премине през основните принципи, които те спазват, принципи, от които има какво да научим.

Скромност и уважение към останалите

В Скандинавските страни се спазва Законът на Янте, който гласи:

Не си мислете, че сте нещо специално!

Не си мислете, че сте толкова добри като нас!

Не си мислете, че сте по-умни от нас!

Не се убеждавайте, че сте по-добри от нас!

Не си мислете, че знаете повече от нас!

Не си мислете, че сте по-важни от нас!

Не си мислете, че сте добри в нещо!

Не ни се присмивайте!

Не си мислете, че някой го е грижа за вас!

Не си мислете, че можете да ни научите на нещо!

Всъщност скандинавците се шегуват с този закон, но той помага за изграждането на атмосфера на приятелство и взаимопомощ. Уважението към останалите хора и скромността са поставени на пиедестал, а този закон има за цел да обезкуражи хората да се държат арогантно и надменно.

Реалистични очаквания

Едно от най-важните неща за щастлив живот, както казва в книгата си „Щастлив като датчанин“ Малене Ридал, е способността да си формирате реалистични очаквания, но не спирайте да мечтаете и да преследвате целите си.

Друга важна тайна за щастието е да не се сравнявате с другите. Често го правим, особено с приятелите си и с онова, което споделят в социалните мрежи, а това ни кара да се чувстваме по-скоро потиснати и нещастни.

Перфектният баланс между работата и семейството

Скандинавците знаят колко е важно да посветят време на семейството си. Повечето фирми в Дания приключват работния ден в 5 следобед, а датчаните никога не работят извънредно. В Швеция пък съществуват компании, които дори са преминали на 6-часов работен ден, за да увеличат продуктивността и щастието на служителите си. Семействата там често пътуват заедно, ходят в парка и играят.

Семейни сбирки и спокоен живот

Тук идва мястото на hygge.

Eдна от най-добрите дефиниции на тази дума е дадена в една статия на The Guardian:

„…свързано е основно със семейството. Да бъдем заедно. Не става въпрос за това да си изискан, да ядеш десерт от „правилното място“. А десерт, който сам си изпекъл. То е чувство. То е нещо, което има смисъл само по себе си; не е свързано с това да станеш по-добър човек, като физическите упражнения, например. Асоциирам го с времето, когато бях дете, с аромата, който се носеше от кухнята, когато мама готвеше... Ароматът на Коледното дръвче.“

Това е ритуал, чрез който да се насладиш на дребните житейски удоволствия. Приятели. Семейство. Благодарност. Задоволство. Топъл блясък. Ароматите, които често се асоциират с hygge са: прясно приготвено кафе, топъл хляб, ванилия, чисто пране, свеж планински въздух, горящи дърва в камината…

Без съмнение зимата е най-hygge сезонът. Да седиш до камината в студена вечер, облечен в топъл пуловер, да пиеш вино и да хапваш вкусна храна, заобиколен от свещи. Това е нещо, което всеки може и трябва да изпита и да му се наслади. То е чувството на солидарност, удобство, подкрепа и внимание от най-близките ти и най-скъпи хора. Дори датските доктори предписват „чай и hygge” като лек срещу простуда. Можете да се наслаждавате на това чувство сами, завити под мекото одеяло или с най-близките си хора в спокойна атмосфера.

Едно от най-удивителните неща на hygge е, че хората, които го изпитват, приемат просперитета като даденост. Те са хора, които имат достатъчно средства и достатъчно свободно време. Но то е изкуство, което изцяло е залегнало в датския начин на живот. То е в скандинавските занаяти, в чашите за чай и кафе, в масите за пикник, във велосипедите с дървени пазарски кошници и седалките за деца, във всичко автентично, но и модерно, във всичко просто и изискано в същото време.

Все още не се предлагат уроци по hygge, но ако можем да обобщим скандинавските принципи – забавете темпото, грижете се за тялото си и прекарвайте достатъчно време навън. Дори когато е много студено. Какво казват скандинавците „Няма лошо време, има само неподходящи дрехи“.

Така че, всичко, което ви трябва, за да преминете през лошото време и лошите периоди, са hygge и уютен дом.