Лагом – или как да живеете в златната среда по скандинавски

Лагом – или как да живеете в златната среда по скандинавски

Всички вече знаем какво е хюга – умението да се наслаждаваш на уютните моменти, когато поне за миг изглежда, че всичко е напълно идеално.


Възможно ли е обаче да удължим моментите на хюга, възможно ли е да подчиним целия си живот на това уютно усещане, за да са нещата точно такива, каквито трябва да бъдат?


Да, оказва се, че скандинавците знаят и това как се прави, като даже са му дали дума – лагом /Lagom/.


Лагом е умереност във всичко, баланс и удоволствие от това да имаш достатъчно, но за дълго време.


Разбира се, за нас българите тази умереност вероятно е по-трудна за постигане. Ние сме народ на крайностите и когато се забавляваме – се забавляваме до край, а когато страдаме – страдаме завинаги.


Все пак и в нашето ДНК е заложена максимата, че най-добра е „златната среда“, носи най-наситени и сладки моменти. Така че можем да се гмурнем в скандинавския начин на живот и да открием какво значи лагом на практика.


„Лагом значи нито прекалено малко, нито прекалено много, а точно толкова, колкото е нужно. И се отнася до всичко – от кафето и сладкишите до колата, че дори и времето“, обяснява Бронте Аурел, скандинавка, преселила се в Лондон.


Тя разказва, че думата идва от времето на викингите, когато храната се е разпределяла по равно между всички.

Идеята е, че в природата, в света има достатъчно за всеки от нас, така че всички да са доволни.


Според скандинавците не трябва нито да си най-шумния на партито, нито да си свит в ъгъла; не трябва нито да строиш най-голямата къща в селото, нито да се оставиш да живееш в нищета.


„При нас има умереност във всичко – от това колко часа ще работиш (те не обичат да остават до късно на работа, защото държат на времето със семейството), през това колко парчета кекс ще изядеш, до количеството мляко в кафето.


Идеята за лагом прозира и в обзавеждането на скандинавските домове, в устойчивата мода и дори в грижата за красотата, където се залага точно на „умереност“ – всяка жена се стреми да изглежда добре за възрастта си, но без да изпада в крайност.


„Когато избираме мебели, предпочитаме да са по-скъпи, но по-качествени. Това означава, че ще купим точно онова, от което имаме нужда, за да ни служи дълги години. На същия принцип проявяваме умереност, като не харчим нито прекалено малко, нито прекалено много, но стоките ни са с добро качество, без да са луксозни в излишък“, продължава разказа си за лагом Бронте.


Този начин на живот дава спокойствие, от което всички ние се нуждаем. Кара ни да спрем да се състезаваме за все повече пари, все по-нови дрехи, все по-бляскави притежания, които обаче крадат от времето ни със семейството, от самочувствието и самоувереността ни.


Не е нужно да имаме всичко, нужно е да имаме достатъчно – толкова колкото ще ни избави от напрежението на забързания живот и ще ни подари нужните Slow моменти.