Нови идеи за съвременни домове

Нови идеи за съвременни домове

Даниел Ненчев е журналист, водещ на предаванията “Нова култура” по Дарик радио и “Денят започва с култура” по БНТ 1, автор в медии като Капитал, Дневник, егоист, Артизанин и др.


Идеи за дома


След 6-месечна битка с няколко фирми и с нейно величество Фортуна, най-накрая с жена ми Ани успяхме да погледнем облаците в небето от нашите нови покривни прозорци. Битката приличаше на тази при Ватерло и включваше наводнение, пожар и така популярната практика за “майсторите” - отлагане във времето. Основните фирми, които предлагат покривни прозорци са две - Velux и Fakro, но оторизираните монтажници са от разнообразен калибър - може да ти се паднат експерти, може и типичните балкански тарикати. В началото попаднахме на втория тип, които монтираха прозорците за 2 дни, дадоха ни гаранция 10 години, но след първия дъжд - ателието на съпругата ми художничка под въпросните прозорци се наводни. Наехме втори монтажен екип. Започна работата отначало, изпипаха ювелирно всичко, но монтираха прозорците за... 2 месеца. Като междувременно направиха пожар, докато облепяха обшивката на стъклата, с който обгоря чудесната ни дървена стълба под тях. Имахме мега късмета да се намирам на метри от произшествието, да загася огъня за секунди и да блесна в очите на жена ми като Кларк Кент.

Накрая, с майстора седнахме да изпушим лулата на мира и огрени от покривните прозорци четохме разказа на Георги Господинов “8 минути и 19 секунди” - времето, за което светлината достига до Земята. В тази кратка история писателят задава въпрос към читателите - “Какво бихте направили, ако слънцето изведнъж спре и ви остават 8 минути и 19 секунди светлина?”. Попитах същото майстора, а той произнесе дзен фразата: “Ще седна да изчакам”. 


Разказвам тази история за пречистващата сила на водата, огъня и светлината като прелюдия, след която идват новите идеи.


След успешната мисия с прозорците, жилището ни заживя заедно с времето навън. Светлината се настани по-ярко у нас, а с нея и вдъхновението на Ани да рисува в ателието. Тази хубава енергия се предаде и на мен и реших да обновя дома ни с още новости.


Споделям ви някои от идеите, които имаме със съпругата ми за обновяването на дома ни. Водещото в избора ни е, че това са продукти на креативни българи, които са адекватни и в световен, съвременен контекст. Това е нашият начин да създадем остров на нормалност около нас и да се чувстваме комфортно, че живеем в София, България.НОВ СТОЛ


Идеята за покривните прозорци всъщност ни дойде след разговор с нашите приятели - изумителните архитекти от колектива DONT DIY. Светослав, Христо и Стефан са умни, проявяват висок вкус във всичко, което създават, а антропологически изглеждат като манекени от Fashion TV. Преди време бяха спечелили награда за използването именно на покривни прозорци. Сред многото им успешни проекти е и бранда за дизайнерски мебели Almost -  серия продукти в скандинавки стил от брезов шперплат. С тях печелят други награди - от European Product Design Awards, A’Design Awards и Балканския фестивал „Миксер“. Избрахме си техния емблематичен стол “4th Armchair”, в най-новата му версия от началото на 2018 година - “Soft”. Той съчетава в себе си натурален дъб и мека тапицерия. Тези мебели са български, ала с космополитен характер. Вдъхновени са от духа на японската пагода, но чрез тях удобно можеш да се настаниш в атмосферата на Стокхолм или още по-добре - Копенхаген и то без да отсъстваш от София - в домашни условия. Защото, както казват архитектите от DONT DIY: “Добрият дизайн е неочакван, но винаги на място.“
НОВО РАСТЕНИЕ

В дома ни винаги са липсвали достатъчно растения, заради липсата на време за отглеждането им, но и на опит и знания за това. Ясно е, че имаме проблем с фините прахови частици - както в града, така и в затворените помещения. В домовете, а още повече в офисите, според актуални проучвания, въздухът е често от 2 до 5 пъти по-лош от този навън. Лесно и евтино решение, което да облекчи ситуацията - са именно растенията. Те разбира се носят и естетически ефект.

Срещаме се с Нуша Светославова, която е основател на Cactus Lab и Botanic Lab - два бранда обединени от идеята да се подобрява качеството на живот в градска среда, благодарение на растенията. Cactus Laв консултират хората как да избират растенията си спрямо характеристиките на интериора и организира събития за преживявания, свързани с работа с ръце. А Botanic Lab трансформира градски пространства като офиси, заведения и публични пространства - с интериорно озеленяване. Досега са облагородили 15 000 квадратни метра в София. Освен това са и сред финалистите на най-голямото състезание за зелен бизнес в света ClimateLaunchpad в Единбург с иновативния продукт Botanic Room, който обаче няма да е за българския пазар.

С Ани се сещаме, че имаме конкретни проблеми за решаване в дома, като например - прах от многото книги и влага в една от стаите. Нуша ни предлага конкретни подпомагащи решения. Растението Сциндапсус, например, е своеобразна домашна прислужница, която събира прах с листата си. Тази опция имат въобще растенията с голяма листна маса. Растението Хлорофитум пък поглъща влага, плесен, мухъл. Тези две растения попадат и в Топ 10 в класацията на NASA за растения, които влияят благоприятно на микроклимата в затворени пространства.

Сукулентните растения и кактусите имат обратна фотосинтеза, тоест, вместо денем - нощем отдават кислород. Което е супер, защото можеш да си ги поставиш в спалнята. Кактусите абсорбират електромагнитната енергия и е хубаво да стоят до компютъра. Наистина добри идеи.НОВИ ПЛАКАТНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ


От 5 години насам с Ани подкрепяме водещи български графични дизайнери, художници, визуални артисти - да популяризират своите авторски произведения в платформата plakatkombinat.com. За известно време работех за Плакат Комбинат като хамалин (“homme de peine” - “човек на болката”, както казват световните шампиони - французите), като пренасях рамкирани произведения за изложбите им в Рим, Ню Йорк, Виена, Пловдив, Прага, София. Хубавото на тези плакати е, че са нови, съвременни, дизайнерски и често с готина хрумка и визуален виц, който да те зарадва. За себе си съм купувал например един плакат, който свети в тъмното и съдържа фрагмент от London Eye на дизайнера Мариян Дзин. Имам и авторски плакат за филма “Кръстникът” от Иван Христов-Fontan2, който с две точки и надпис пресъздава сцената с убийството на Майкъл Корлеоне. Често купувам поп-кич плакатите на Ясен Згуровски за подарък на приятели. За актуалното обновяване на хола ни обаче с Ани решихме да си купим две от по-абстрактните работи в колекцията на Плакат Комбинат. Тя съдържа над 250 принта в лимитирани серии. Произведенията са върху 310-грамова хартия, от 100% памук, без киселина, тоест - печатът е висококачествен, не избелява и не пожълтява. Всъщност, все още спорим какво ново да сложим на стената. Не за друго, а защото на отсрещната стена ще са работи на Кристо.НОВА ЛАМПА

 

От доста време се чудим каква стояща лампа да поставим в хола. Засега сме се спрели на подовата лампа Лесе от бранда Lock Furniture. Създадени от дизайнера Константин Ачков, „flat-pack” мебелите са характерни със самозаключващите се системи и пъзел сглобките, които лесно се сглабят. Правят се от висококачествен буков шперплат. Но най-важното е, че изглеждат хем грациозни, хем стабилни. Всъщност, своите впечатляващи продукти, Ачков представя на водещи събития за дизайн в света - като DESIGN.VE във Венеция, Дизайн фестивала в Лондон или пък Stocholm Furniture Fair. Тази пътешественическа история също допринася за по-специалното възприемане на мекия светлинен ореол на въпросната лампа Лесе.

Нейна конкуренция в нашия случай, са осветителните тела на Wolfram. Често прибирайки се към къщи минаваме по новоремонтираната улица Цар Асен в центъра на София, където е офиса на Wolfram. Студиото е специализирано в проектирането и изработката на уникално осветление за конкретни пространства. Те създават цялостни концепции, но и конкретни осветителни тела, които привличат с дизайна си. Много симпатични са например керамичните лампи за таван Ten Pin, които приличат едновременно на захарен биберон, самолет и фокусническа шапка. Ние обаче търсим подова лампа, като например - Kumar. Тя е модификация, създадена в резултат от идея на техен клиент да използва подовата лампа като екстериорна и то в екстремни условия - на терасата на яхтклуб, на брега на морето.
НОВО СРЕДСТВО ЗА ПРИДВИЖВАНЕ


Все още не сме си купили лампа, заради желанието ми да притежавам Half Bike. Иновативното полуколело, изобретено от Мартин Ангелов и събрало милион долара чрез Kickstarter. Чудесна идея да излезеш навън и да се раздвижиш, след като си обновил дома си.


Но битката при Ватерло с жена си по въпроса няма да водя. Защото обновяването на дома е свързано най-вече с взаимност, разбиране и баланс.