Открий културата в града!

Открий културата в града!

Открий културата в града!

Продължаваме нашата градска разходка с журналистката Белослава Димитрова, като този път се съсредоточаваме върху културния живот. Къде в града можем да се обогатим с интересни събития и локации и как всъщност изкуството ни гледа от почти всеки ъгъл на града, а нашата задача е да го открием.

Последвайте ни, за да ви разкажем историите зад някои от най-познатите места за култура в града…


Галериите

В София човек може да посети разнообразни изложбени пространства, концентрирани на едно място. В бившия царски дворец, където днес се помещава Националната художествена галерия, се случват едни от най-големите и значими изложби в България. Буквално на един хвърлей от тази институция, отново в Градската градина, се намира Софийска градска художествена галерия.

Ще ви разкажа по-подробно как се стига до реализацията на самостоятелна сграда за градската художествена галерия.През далечната 1928 г. се правят първите сериозни стъпки в тази посока. Повод се явяват честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на България и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина. Тогавашният кмет – знаменитият генерал Владимир Вазов, събира специална комисия, която да посочи начините и да намери средствата за изграждане на Столичен музей. Задачата му била да изпълнява три функции – музей, библиотека и архив. Като обществениците изрично упоменават следното: „да се събират, пазят и проучват ония предмети от материалното културно наследство на София, които имат или ще имат значение за историята на София“. Веднага започва колекционирането на различни по вид ценни предмети като скулптури, живописни платна, графики, за да се обособи картинна галерия.

Музеят обитава различни сгради от 1929 до 1941 г. На площад „Бански“ е построена Столична градска библиотека и музей, чиито сгради обаче са разрушени по време на бомбардировките. Благодарение на наградата „София в книги и картини“ се събират доста произведения на изкуството, които отразяват вида и духовния облик на столицата.

През 1952 с решение на Столична община музеят за история на София и Градската галерия са обявени за самостоятелни институции. Доста дълго време минава, над 21 години, за да получи галерията и своето обособено място на ул. „Ген. Гурко“ 1. Отворя официално врати с изложба през 1977 година, когато и самата сграда е устроена архитектурно за целите й.Още през 70-те години колекцията наброява близо 2 607 произведения, като се съхраняват значими художествени творби, които и до днес се включват в различни мащабни изложби. През годините СГХГ се утвърждава като едно от най-значимите културни пространства.

Открият през 2006 година филиал – галерия Васка Емануилова, на името на именитата наша художничка и скулпторка, пък се явява едно от най-любопитните галерийни пространства, сгушено до парка Заимов.Театрите

И София си има своя Бродуей - улица „Раковски”, с театър на почти всеки ъгъл. Ще се спра на едно от най-любимите места на столичани - Театър 199, наричан още „престижното и уютно театрално мазе на центъра“.  Освен цифрата 199 театърът носи и името на своя дългогодишен директор – Валентин Стойчев.

Театърът е основан през 1965 година, а въпросната цифра 199 идва от местата в салона.

Между другото те вече са 169 в името на зрителския комфорт. Театърът няма театрална трупа, като всички екипи са гостуващи. Артистичното подземие е известно с широкия размах на поставените пиеси и интересния и смел подход на работа. Спомнете си само култовите „Монолози за вагината“ на Ева Енслър,  „Старицата от Калкута“ или знаменития моноспектакъл на покойния Андрей Баташов – „Секс, наркотици и рокендрол“,  игран близо 700 пъти.Културни институти

Като споменах емблематичната улица „Раковски“, трябва да отбележа присъствието на един от най-интересните и смислени културни центрове, а именно Чешкия. Всъщност Чешкият център е един от най-дълго действащите в България чуждестранни културни организации. Всичко започва през далечната 1949 година, когато на „Раковски” 100 е открит представителен магазин за културни стоки от  тогавашната Чехословакия,  а съответно в Прага – такъв с български. През 2019 г. Чешкият център ще празнува 70 години дейност в България.Още от самото начало софиянците и гостите на града стават големи почитатели на магазина и стоките в него, затова се отваря негов филиал. Чехия е известна с предметите и произведенията си от стъкло (наречено още Бохемско), както и с постиженията си в бижутерията. Понятия като „Bijoux de Bohème“, „Яблонецка стока“ или „Jablonex“ са символ на качество и задоволяват вкусовете на клиенти от цял свят.

Впоследствие от магазин, центърът прераства в събирателно място за културен обмен. Софиянци все още разказват легенди за културните мероприятия и срещи, които се провеждат през годините.  И днес центърът приветства младото поколение с интересни и алтернативни културни събития, особено в сферата на музиката.

Останалите културни институти като Унгарският, който се намира съвсем близо на ул. „6-ти септември”,  също приканват с разнообразна програма.  Не остават по-назад и другите европейски културни центрове в София, които винаги са с отворени врати и с желание да представят по най-добър начин културата на своите страни.

Автор на статията: Белослава Димитрова, журналист

 

Белослава Димитрова е журналист и обича да разказва истории. Пише и редактира за платформата Seen. Има свое авторско предаване "Градски легенди" по радио София и е част от екипа на радио предаването "Молескин".