Placemaking и грижата за общото ни място

Placemaking и грижата за общото ни място

Изграждането на приобщаващи, функционални и продуктивни градове, е може би най-голямото предизвикателство пред обитателите им днес и няма лесни решения. Ключова част от пъзела, обаче, е точно сърцето на градските райони: обществените му пространства.

Публичното пространство е жизненоважен елемент за един проспериращ град. Добре проектираните и управлявани общи площи са важен елемент за функционирането му и имат положително влияние върху икономиката, здравето, климата, сигурността, интеграцията и свързаността на градската среда. Качеството на живот на хората в градовете е пряко свързано със състоянието на публичните пространства.
Какво е placemaking,ще ви разказваме в различни статии и видеа, защото вярваме в бъдещето на града, като един жив, развиващ се и дишащ организъм.

Най-общо можем да кажем, че това са дейности, които биха могли да подобрят качеството на живот и да увеличат потенциала на мястото, което споделяме. Най-важният елемент тук е гражданското общество, което дава тласък на тези дейности. Замислете се за онези ежемесечни срещи на домсъвета, които носят толкова негативен заряд, че повечето от нас избягват, дори с цената на това да се скрият в задната градинка на блока, която пък от своя страна не е почиствана с години. Едно красиво, удобно и ново пространство за тези срещи, изградено с общи усилия, планиране и средства, би покачило продуктивността и би придало нов характер на остарелите практики за вземане на общи решения. Без съмнение най-важното в placemaking е самоучастието на гражданите в изграждането на социалното пространство – с цел устойчивост и отговорност за неговото опазване.


Ето няколко начина, по които можете да помогнете за укрепване на социалната структура на вашата общност и да започнете икономическо развитие, като създадете и поддържате устойчиви обществени пространства.


  1. Превърнете улиците в свободни пространства

Placemaking се основава на прост принцип: ако планирате градове за автомобили и трафик, ще получите автомобили и трафик. Ако планирате за хора и активности, ще получите хора и активности. По-големият трафик и по-големият капацитет на пътя не са неизбежните резултати от растежа. Те са продукт на умишлено планиране, направени да оформят нашите общности, за да настанят частния автомобил. Ние имаме възможността да направим различни избори – например, можем да  започнем с решението да проектираме улиците си, като удобни и безопасни места за всички - за пешеходци и велосипедисти, както и за шофьори.


Превърнете площадките и градинките в мултифункционални пространства

 

Градските паркове и градинки са предпазния клапан на града, където живеещите в гъсти градски райони могат да дишат и да намерят възможност за спокойна разходка или забавление. Докато лошо планираният или неподдържан парк може да е място, от което повече се страхуваме. Добре развитите площад или градинка са източник на гордост и могат да помогнат на гражданите да се чувстват по-добре свързани със заобикалящата ги среда.  1. Стартирайте с малки експерименти

Обществените пространства са сложни, органични елементи от града. Не може да очаквате да направите всичко правилно първоначално. Най-добрите помещения се развиват чрез експериментиране с краткосрочни подобрения, които могат да бъдат тествани и финализирани в продължение на много години. Място за сядане, кафене на тротоара, събитие в общността, градина и боядисани пресечки са примери за леки, бързи, евтини промени, които използват креативната енергия на общността, за да генерират ефективно нови приложения и приходи за места в преход. Ако едно нещо не работи, опитайте нещо друго. Ако имате успех, изградете го.

И докато масово у нас гражданите са свикнали да възприемат тези споделени площи, като нещо, за което се грижат управляващите, един проект реши да разбуни духовете и постави началото на първия мащабен placemaking в България.

През 2017 The Spot/_Място  даде възможност на 10 общини в България да участват в изграждането на социални пространства, привлекателни за младите хора, обединяващи в себе си възможности за спорт на открито, места за социализиране и възможност за културни формални и неформални събития.

Подобен тип проекти не се целят само в подобряване на градската среда и повишаване на инвестициите, но и в изграждане и поддържане на партньорски взаимоотношения между Общината, НПО сектора и гражданите и активно въвличане и възможност за изява на младите хора.

Да влагаме общи усилия в местата, на които живеем, е важно за всички. Ако нямате идея как да започнете – следете нашата рубрика тук, където ще ви покажем различните градски тенденции и подобряване на средата в кварталите, а нашите експерти ще ни разкажат за добрите практики по света, които ще ви вдъхновят за ново начало на връзката ви с домсъвета.