Playground Energy - интервю с Илиан Милинов

Playground Energy - интервю с Илиан Милинов

Умна градска среда

Интервю с Илиан Милинов


Илиан Милинов е продуктов дизайнер, който работи с иновативен подход и размах, забелязан извън пределите на страната ни. Той е получавал най-престижните отличия за дизайн неведнъж, а продуктите му варират от тест за бременност, през спортен автомобил и табуретка до медицинска техника и устройство, което преобразува кинетичната енергия от детска люлка в wi-fi. Изборът от умни съоръжения за детски площадки става все по-голям, а Playground Energy вече има в Австралия, Швеция, Швейцария, Австрия, Англия, и на няколко места в България. Освен дизайнът, Илиан е запален по ветроходството, планинското бягане и както сам казва „дрънкането на китара“.  1.  Няколко пъти печелите най-престижната награда за дизайн Rеd Dot. За какво беше тя и как ви накара да се чувствате това признание? 

   До сега имам честта да бъда удостоен 4 пъти с RED DOT design award, първите две са за мебели, третата е за дизайн на тест за бременност, последната е детска клатушка за компанията Playground Energy в която съм съосновател. Всеки път се радвам на това признание.


  1.  Има ли правила в дизайна? Какъв трябва да е един дизайнерски продукт, за да бъде добър?

  Сигурно има правила. Щеше ми се да ги знам, но с годините се научих да импровизирам. За мен така се получават най-добре нещата.

Добрият дизайн за мен е комплексно понятие. Как изглежда продуктът несъмнено е важно, но е само един от аспектите, които трябва да се обмислят. Колкото повече неща съобразиш за продукта, толкова по добре - как се ползва, доставя, произвежда, рециклира.


  1.  Вие създавате градски мебели, които произвеждат енергия от детското движение. Разкажете ни малко повече за проекта – кога започна, от къде се появи идеята, кой ви подкрепи?

 С моят съдружник и приятел Христо Алексиев основахме компанията преди 5 години с подкрепата на акселератора ELEVEN и с идеята да мотивираме децата да играят повече навън и да балансират с онлайн забавленията.

  1.  Какво следва?

 Нещата се развиват бързо. Вече изнасяме на 5 континента, партнираме си с едни от най-големите в бранша.


  1.  Какво ви провокира да правите дизайн, който решава проблеми и какви проблеми решават продуктите, които създавате?

 Всички дребни импровизации в ежедневието ме провокират. Добрият дизайн е като добрата шега..кара те да се усмихнеш.


  1.  Топ 3 на функционалностите, които липсват в градската среда в България, според вас?

Първи приоритет трябва да е безопасността, не бих инвестирал в готини шезлонги и пепелници в парка при положение, че детска количка не може да стигне безопасно до самия парк.

В момента сме с дете на 1 годинка, общо взето 20 метра в София не можеш да минеш без да трябва да правиш тежки физически упражнения или да изложиш детето си на риск...