Ремонтът на ул. Малко Търново ще завърши на 5 октомври

Ремонтът на ул. Малко Търново ще завърши на 5 октомври

Обновяването на най-късата пешеходна улица в центъра на София - ул. "Малко Търново", което се осъществява в резултат на публично-частно партньорство между Столична община и строително-инвестиционната компания BLD, ще завърши до 5 октомври. Срокът за приключване на ремонта на емблематичната улица се удължи с две седмици заради подмяна на подземната инфраструктура на "Софийска вода", която се наложи, след като ремонтът започна и беше направена оценка на състоянието на съществуващия канал.


По време на ремонтните дейности бе разкритата и археология, за която се проведе проучване от комисия на Министерство на културата. Разглеждането на архологията от комисията и представители на Музея на историята на София установи, че откритата стена е част от късно-османски зид. На среща с медиите в началото на август зам.-кметът “Култура, образование и спорт” на СО доц. Тодор Чобанов заяви, че археологическата находка да бъде консервирана, след което ще продължат ремонтните дейности на улицата. "Находката е ъгъл на сграда от периода 18-ти - 19-ти век.”, посочи д-р Александър Станев от Регионален исторически музей – София, който наблюдава ремонтните дейности от първия ден на строежа и е ръководител на проекта за консервация на находката.


Проектът за обновяване на градската среда се реализира от BLD като дарение към Столична община, а самият проект за ремонта е дарен от Atelier Serafimov Architects. Инициативата е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. Освен реновиране и подмяна на захабени настилки по протежението на улицата, ново осветление и елементи, почистване на фасади и окабеляване, инициативата включва и създаване на информационна система, която ще представя разкази от различни епохи на София по протежението на улицата. Проекта за визуализиране на историческия разказ се разработва от екипа – автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София, и ще бъде представен с отварянето на обновената улица.


Работата по тази визуална система започна с историческо проучване и изложба в галерията на държавна агенция “Архиви”, представяща важни исторически разкази и градски легенди за улицата. След това през лятото се проведе и работилница с техниките на дизайн мисленето и включващия дизайн, в която взеха участие хора с различни професии и опит. Задача на информационната система е да съхранява и разказва историите и легендите на улицата на жителите и гостите на София, и да превърне ул. Малко Търново в още по-любим и емблематичен символ на града.


На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.