Шоуруминг

Шоуруминг

Да минеш покрай красива витрина с мебели и осветителни тела по улиците на София е рядкост. Заради необходимостта от по-голяма площ много от шоурумите за обзавеждане логично са разположени извън центъра и трябва наистина да имаш причина, за да ги посетиш. От една страна, това е съвсем нормално – независимо дали са специализирани – за килими, бани, кухни, или предлагат цялостно обзавеждане за дома; дали предлагат дизайнерски брандове от Италия, Испания, Скандинавия или масови и достъпни решения за интериора, те са за хората, които в определен момент от живота правят промяна в дома си. От друга - шоурумите са не просто магазини, а пространства с определена естетическа концепция и атмосферата им е истинско преживяване. Колкото и да се дигитализира съвременният живот и колкото и много да са онлайн магазините за обзавеждане на дома, шоурумите остават местата, в които можем да видим наживо мебелите, да ги докоснем, и най-важното – да усетим дали се идентифицираме или не със стиловете, които те предлагат. Личният контакт, отношението, квалификацията и професионализмът на хората, с които общуваме там, също са важен момент от сложното решение на кого да разчитаме, когато обзавеждаме дома си.


Предлагаме ви кратка, далеч не изчерпателна селекция на шоурумите в София, някои от които са доказали във времето своя професионализъм и отдаденост на каузата на интериорния дизайн, други появили се в последните няколко години със свежи идеи и внесли нови брандове. Във всички случаи това са местата, където можем да отидем и както отиваме в арт галерия – просто за да преживеем оново прекрасно усещане за докосване до красотата и изкуството на дизайна. Другите ни критерии са ясни – стойност на предлаганите продукти и качество на цялостното обслужване на клиентите.


СКЛАДА

ул. „Цар Калоян“ 10

Малко е вероятно да не знаете за СКЛАДА – място, което е трудно да се определи само като шоурум. Макар че носи името си от индустриалното пространство, което години наред заемаше в бившата печатница на ул. Бенковски, магазинът наскоро се премести на ул.Калоян 10. Чудесна новина за всички, които могат да съчетаят разходката си в центъра на града с посещение в едно от най-вдъхновяващите пространства за дизайн у нас. Както казват от СКЛАДА: „ще ви трябва обаче доста сериозно разглеждане, за да се запознаете с цялото разнообразие от мебели и аксесоари, които сме подбрали от най-добрите европейски и световни производители - от Япония до Хърватия, минавайки, естествено, през Италия, но и през България и Бразилия.“ Защо го препоръчваме – качествени, различни, автентични продукти, сериозно и професионално отношение към всяко запитване от страна на клиентите, творческа и приятелска атмосфера, изключително високо ниво на интериорните консултации и съдействие за всеки детайл от интериора. Много, много висока експертиза по отношение на съвременния дизайн.

www.sklada.bg


GAMMA DESIGN

ул. „Парчевич“ 49 А

Още една дестинация за ценителите на дизайна в центъра – красивата къща на Gamma Design в края на ул. „Парчевич“, на крачка от „Раковски“, съществува сякаш в друг свят. Историята на възстановяването на сградата – порутено бивше читалище, което собствениците на Gamma връщат към живот с почит към архитектурното наследство, е вдъхновяваща сама по себе си. С дългогодишен опит в интериорното проектиране и предлагането на качествени дизайнерски мебели и десетки брандове в портфолиото си, шоурумът е ексклузивен представител на италианските фабрики Living Divani и Moroso. Защо го препоръчваме – Gamma Design стои с името си зад някои от най-добрите интериори у нас. Предлага продукти с безкомпромисно качество. Има ясна естетическа позиция: „Правим разлика между скъпото и красивото.“

www.gammadesign-bg.com

Дизайн студио Хеликс СМ

ул. „Доспат“ 23

ул. „Свиленица“ 9-11

бул. „Цариградско шосе“ № 89, бл. 112

Три адреса в София, зад които стои името на Хеликс с над 20 годишен опит в предлагането на дизайнерско обзавеждане и проектирането на интериори. Подобно на СКЛАДА и Gamma Design, (както впрочем всички представени тук), фирмата предлага цялостно изпълнение на проекта „home & design”. Шоурумът на ул. “Доспат“ до градинката на баня Мадара е красиво, светло и гостоприемно пространство, където може да се видят последните модели кухни на Valcucine и мебели от колекциите на Ligne Roset (Хеликс СМ е ексклузивен представител на френския бранд у нас). За мебелите на Poltrona Frau, прочути с изпълнението и качеството на кожата, отиваме на ул. Свиленица 9-11.

http://www.helixdesign.bg


VERDE INTERIORI

бул. „Патриарх Евтимий“ 78

Още едно място в центъра, което си струва да знаем, когато имаме нужда от надеждна консултация за интериорно решение, мебели, осветление, текстил. Verde предлагат добра селекция интериорни продукти и мебели, различни от широкопредлаганата „конфекция” в средния към висок клас. Ценен е акцентът върху качествения текстил, който рядко се намира у нас – покривки, завеси, възглавници, спално бельо 100% лен, тапети, килими. Лампите на Paluco също са много добра находка в портфолиото на шоурума.

www.verdeinteriori.com

VERRSUS / SELAMORE

бул. „Симеоновско шосе“ 120

Задължителен адрес в много отношения – комбинацията между двата шоурума разширява изключително много възможностите за индивидуален подход към нуждите на всеки клиент и към проекти с различни мащаби и бюджет. В Selamore откриваме голяма експозиция от продукти на утвърдени италиански брандове: Natuzzi, Calligaris, Cattelan Italia, Gruppo Doimo, Alberta Salotti и др. Модерната сграда от полиран бетон на Verrsus представя италиански мебели от висок клас – Minotti, Molteni&C, Flou, Baxter, испанската марка за градинска мебел и мебели за открити пространства Kettal, итaлианската Gervasoni 1882. С помощта на дизайнери, които работят в шоурума,можете да направите цялостен интериорен проект на вашия дом, а това включва освен мебели и подови настилки (естествен паркет, мрамор, гранитогрес и фаянс) и обзавеждане на мокри помещения и бани от едни от на-добрите италиански и световни производители - Flaminia, Zuccheti.Kos, Mutina и др.

https://selamoredesign.com


Sofia Design District

бул. Симеоновско Шосе, 91

Впечатляващ с мащаба на пространството и с богатството от представяни брандове, Sofia Design District се появи преди три години и вече е добре познато място както на интериорните дизайнери, така и за крайните клиенти. С изгряването на скандинавския дизайн като тренд в интериора фокусът върху брандовете – съвременни и класически, които идват от Холандия и Дания е очакван и логичен. В District 2 Scandinavian Living за първи път в България е отделено пространство изцяло за представяне на скандинавски брандове, малко познати на нашия пазар - Carl Hansen&Son, Friz Hansen, Fredericia, Erik Jorgensen, Muuto, DK3, Light Years, Secto Design, Аndtradition… District 4 се насочва към водещи брандове във високия клас италиански дизайн. Възможността да се изберат мебели и осветителни тела от различен клас и стил заедно с аксесоари и декоративни предмети е представена в ефектна сценография, което превръща избора в приятно преживяване.

http://www.sofiadesigndistrict.com


NIDO

бул. „Андрей Ляпчев“ 1

Шоурум с история, NIDO e сред утвърдените фирми в сферата на търговията с продукти за интериора, проектирането и комплексните решения за дома. През 2104 г италианският архитект Мирко Татарини проектира настоящото пространство на NIDO – само по себе си интригуващо като интериор и архитектура. Експозицията от мебели, осветителни тела, настилки и обзавеждане за баня е представена ефектно в свързани помежду си дървени обеми, напомнящи къщички. Шоурумът работи с над 150 фабрики от Италия, Испания и Германия и представя съвременните тенденции и технологични достижения в света на интериорния дизайн. Има избор също така и за любителите на класическия стил в обзавеждането.

http://nido.bg/


STOL

бул. „А. Пушкин“ 31

Разположен в собствена сграда на 900 кв.м площ, STOL e на пазара от 25 години. Атмосферата в шоурума е създадена с почит към лукса и сетивното възприятие на интериора. Представя повече от 100 производители на мебели от Италия, Испания, Холандия. Луксозни брандове като Visionaire, Ferre, Roberto Cavalli, Casamilano. Longhi, Cantori, Selva, мебели и лампи в класически и съвременен стил, декоративни акценти и артистични мозайки – всичко това е на разположение заедно с интериорни консултации и проектиране.

www.stolbg.com


HOME SELECTION

бул. България 81 А

Един от шоурумите, появили се през последните години. Забелязахме го заради фокуса върху датския дизайн – официален вносител е на марката INNOVATION LIVING, която се отличава със стилни решения за съвременния интериор на достъпни цени. Разположен на две нива, шоурумът се отличава с добра селекция, в която прави впечатление стремежът към функционалност и практичност. Съществен момент от услугите, които предлага HOME SELECTION, са ремонтите и контролът, които се ръководят лично от единия от собствениците на фирмата – специалист с опит в интериорните реконструкции.

www.homeselection.bg


ELEGANT LIVING

бул. „Васил Левски“ 15-17, бизнес сграда „Оскар“

Минавайки пеша или с кола по булеварда, няма как да не забележим витрините на партера на бизнес сградата. Ефектно осветени с лампите на TOM DIXON и LEE BROOM, с мебели на MOOOI, FENDI CASA, ETRO, новият шоурум предлага свеж поглед към интериора, декорацията и лайфстайла. Акцентите в Elegant Living са два – интересна селекция от декоративни акценти за интериора и обзавеждане, тапети, килими на луксозните лайфстайл брандове на консорциума Luxury Living Group. Богатият избор на мебели, лампи и аксесоари за дома и за подаръци от колекциите на Seletti, Pols Potten, Zuiver, Dutch Bone, Michael Aram, сервизи, прибори и чаши, китайски вази и кашпи напълно подкрепя това, което казват създателите му: „Не поставяме стилови граници и не следваме сляпо тенденции - защото домът е неповторим и уникален – също като всеки от нас.“ Още нещо отличително за шоурума е стремежът да предлага световни бестселъри като колекциите на Tom Dixon в наличност.

www.elegantliving.bg


Автор: Лидия Манолова

Лидия Манолова е автор и журналист, специализиран в дизайн, архитектура и стил на живот. Бивш интериорен редактор в сп. Bravacasa, който повече от десетилетие отразява новините от международната дизайн сцена. Работи с български архитекти и креативни предприемачи. Живее в София и обича града си.