Slow LIFE от севера

Slow LIFE от севера

Slow LIFE от севера


Вече е ясно – най-щастливите хора не живеят в някоя топла страна, с палми и плажове, а в хладната Дания.

Как датчаните са успели да преборят пословично мрачната скандинавска зима и напук на нея да се чувстват щастливи?

Няма нищо сложно и hygge е само една част от датското щастие.

Освен способността да виждаш чудото в малките неща и да умееш да се наслаждаваш на миговете в пълнота, каквото е hygge, в Дания са щастливи защото:


 Съществува доверие между хората и в обществото

Дания често е в челните позиции в проучвания за доверие към институциите и ниско ниво на корупцията.

Спокойствието, че процесите в държавата се случват по правилата, „освобождава“ на датчаните време да се радват на други страни от живота, вместо да влагат усилия, време и нерви във водене на битки с администрацията или различни фирми.

Отношенията между хората на улицата са също толкова учтиви, колкото и сред познати. Правилата са ясни, спазват се и никой не се опитва да извлича изгода за себе си, нарушавайки правата на околните.

Има равнопоставеност

В датското общество мъжете и жените имат равни права и възможности за развитие.


Велосипедите са колкото автомобилите

Карането на велосипед в северните страни е неразделна част от ежедневието. Не само защото е по-бързо, безшумно и безвредно за природата. Най-вече защото е приятно. Лекотата, връзката с безгрижното детство и физическото натоварване, което дава велосипедът, помагат на датчаните да се разтоварят лесно от стреса на деня и да се приберат у дома усмихнати.

А и съгласете се, автомобилът често е най-големият източник на стрес в деня – задръстване, обездвижване, лоши шофьори, леки катастрофи и непредвидени разходи...


Градовете са удобни за хората, не за автомобилите

Средата, в която живеем – не само у дома, но и в града, определя качеството ни на живот и степента на щастие. В Дания градовете са съобразени с нуждите на хората, а не на автомобилите.

И когато ходите, няма нужда да гледате в краката си. Така ви остава време да гледате звездите.


Вечерите са за семейството

Да се работи след 17.30 датчаните изобщо не го разбират. Вечерите са за семейството.

Уютът на дома, достатъчното време за игра с децата преди вечеря и сън, лично време за хоби и приятели – на всичко това датчаните държат и знаят, че това ги прави щастливи.


Умението да се наградиш

Здравословният живот е на първо място, но умението да си даваш почивка от него е изкуство! Сладкиши, кафе, шоколад или прекрасен обяд – това е без значение. Същината на идеята е да бъдеш мил и щедър към себе си и околните, когато се налага да вземеш почивка от задълженията забързания живот.