Slow Life практики назаем от древен Рим

Slow Life практики назаем от древен Рим

 

Aetate fruere, mobili cursu fugit!”

Или „Ползвайте живота, защото е бързотечен!“ – така са казвали древните римляни и определено са знаели как именно да се възползват от сладката страна на живота, превръщайки го в бавна и продължителна наслада – всеки ден.

Днес ще надникнем зад вратите на римските терми, където релаксиращите и разкрасителни ритуали са поставени в култ, а времето вътре е опитомено и забавило своя обичаен бързотечен ход!

Римските терми

Така наречената Римска баня е била неизменна част от ежедневието на всеки римски гражданин. По-заможните разполагали със собствени терми във вилите и именията си, а останалите ползвали  обществените терми, които се появили в Рим около 3 в. пр. н. е. В края на I-ви в. пр. н. е. те вече наброявали около 190, а до V-и век броят им надминал 1000!

В известните римски терми се изграждали няколко типа помещения с различна функционалност:

Аподитериум (apodyterium)

Това било помещението, където преди да се отдадат на продължителен релакс и разнообразни процедури, римляните се подготвяли и преобличали в комфортна и релаксираща среда – удобни и големи пейки, нарове за почивка и неангажиращи разговори в комфортна среда давали старта на едно изключително презареждащо изживяване.

Палестра (palestra)

Посещението на термите започвало с умерено физическо натоварване. За целта римските бани разполагали с отделно помещение за упражнения и различни игри. Най-често това били игри с топка, бягане, фехтовка или други бойни оръжия. Така римляните първо загрявали и раздвижвали кръвообращението си, след което се насочвали към отделните процедури в центъра за релакс.

Калидариум (caldarium)

След упражненията идвал ред и на разпускането, което обикновено започвало с отопленото помещение – калидариум. Това помещение разполагало с плитки басейни с гореща вода, която се нагрявала чрез система, наречена хипокауста (hypocaustum). Тази ефективна система за централно отопление била изобретена от известни римски архитекти за подгряване на пода и стените в баните за къпане. С помощта на пещ (praefurnium), разположена в подземието, водата и въздухът се загрявали и циркулирали по тръби, вградени в стените. Използвало се двойно покритие, което предпазвало пода от прекомерно нагорещяване. Горният слой се изграждал от тухли и глина, закрепени на характерните кирпични стойки, наречени pilae, подредени в шахматен ред. Тухлите в стените (tubuli) били кухи и в тях се вграждали глинените тръби за отопление на помещенията.

Тепидариум (tepidarium)

В тепидариума римляните втривали в кожата си ароматни масла и после я изчетквали с приспособление, наподобяващи телена четка (strigili). В това помещение също се извършвали различни масажи и лечебни процедури, след което посетителите се отправяли към басейните с топла минерална вода, където обичали да престояват продължително време. В басейните дори се провеждали делови срещи на търговска или политическа основа.

Фригидарий (frigidarium)

Това е студено помещение с топли басейни - Римските бани, в които римляните отивали след парна баня или сауна. Тук посетителите, докато се къпели, били развличани от специална програма, представена от атрактивни артисти, танцьори, музиканти, поети, комедийни актьори и др. Във frigidarium-а имало създадени условия за чаша хубаво вино, нещо за похапване и други удоволствия.

Лакониум (laconium)

Това било помещението за римска сауна. Желаещите ползвали приспособлението, което е най-известното помещение и в днешните СПА центрове.

Не се колебайте да заимствате практиките от Древен Рим, които ще ви помогнат да се почувствате презаредени само след няколко часа.  Заслужавате го, защото забързаният живот има нужда и от своите slow моменти.