Slow travel – Коледата възможна!

Slow travel – Коледата възможна!

Какво е „бавно“ пътуване и защо е добра идея за празничните дни„Човекът е човек, когато е на път!“

Дори и  да се лишим от известната патетика на вечните мъдрости – уседналостта и статиката са част от живота на паметниците и скулптурите – епични, ексцентрични, мечтани, но така или иначе – завинаги статични!

За нас живите остава движението – като начин да се изразим, да потърсим, да се изгубим в различни търсения и в края на краищата – да се открием в тях.

И да – не се заблуждавайте, трудно е да открием себе си в историята на чуждия път. Можем да се вдъхновим, да се вълнуваме, да се размечтаем... От разкази дори можем да узнаем всичко за привичките и за „малките“ ритуали в някоя далечна-далечна страна, но, уви, нищичко за нас самите няма да открием в този разказ – нищо за страховете и за нещата, които ни карат да се усмихваме, за пределите на собствените ни сили, нито пък за границите на мечтите ни! :)


„Сутрин Париж е прекрасен! Следобед Париж е очарователен! Вечер Париж е пленителен! Но след полунощ Париж е вълшебен!“

И това не са думи, а емоциите зад тях, флиртът и личната романтична история на Уди Алън с града на шансоните.

А сега се замислете или пък си пуснете негов филм и гледайте внимателно...Там хората не тичат от една катедрала към друг паметник с карта и апарат в ръка, не се пазарят за сувенири и не чакат на опашка, за да се снимат пред фонтан! Там хората не „насилват“ чуждите улици с бързите си крачки и не „пришпорват“ тишината на утрото с грохота на туристическия си устрем...


 „Ако искаш да разсмееш Бог, опиши му плановете си за бъдещето"

Не че не е забавно да разсмееш самия Бог, но идеята е, че би било прекрасно да свикнем да гледаме на плановете като на нещо относително и условно и най-вече –  да се научим да не наричаме „криза“ всяка една ситуация, която ни е отвела до улица, кафене или човек, които не са били в големия „ПЛАН“ за деня!


Slow Travel – умението да създаваш връзка с местата вместо да „трасираш“ туристически маршрути

Детайлни, разписани, амбициозни, динамични и с ясен тайминг! Ако пътуванията ви към „чужди“ земи досега са били именно такива, то вероятно сте и горд притежател на снимки, цветни магнити, а също и дъъълги разпечатки с туристически програми...

Едва ли сред тях обаче се крият и небивали истории от задните улички, спомени за вкуса на дребните сладки и малиновия сироп от  онази малка гостилница, имената на онези деца, с които  ритахте футбол на улица в покрайнините на града и адреса на една романтична пурпурна къща, от чиято стара тераса гледахте залеза и после посрещнахте и изгрева – просто защото е било толкова неочаквано красиво, че си е струвало всяка една бавно минута там – от залез до изгрев!


Коледа е – чудеса може би не се случват, но вие със сигурност можете да направите някои наистина чудесни неща!

Бъдете с близките си хора и отделете малко време и за път...Само че този път не бързайте!