Slow вдъхновение от най-интересните къщи по света

Slow вдъхновение от най-интересните къщи по света

Домовете обикновено са от четири стени, таван и под. Обикновено. Но има и необикновени домове. Като излезли от приказките, пресъздали смелите мечти на собствениците си.

 

Смелостта е подправката на живота. Смелост да пробваш, но и смелост да откажеш. Смелост да живееш така, както ти се иска, а не както ти налага времето и обществото, в което живеем.

 

Сега ни казват, че трябва да сме се по-бързи, по-богати, по-ангажирани, за да сме успели”.

 

Но защо да не проявим малко смелост и да кажем не, благодаря”. Не на бързането, не на стреса и не на скучните, еднообразни домове, в които живеем.  

 

Вдъхновете се от най-смелите и чудати къщи на света за собствения си дом и го превърнете в остров на спокойствието и удоволствието от живота:


Светлина и простор от прозрачната къща в Япония


 


Снимка: Iwan Baan


В Япония има прозрачна къща. Само от прозорци и стъклени прегради. Вероятно липсата на всякакво уединение няма да ви се понрави, но тя си остава вдъхновение!


Колкото повече светлина има в домовете ни, толкова по-спокойни и близко до природата се чувстваме. Настроението се подобрява и биологичният ни часовник заработва в хармония с природата.

 

Естествени материи от къщата на семейство Флинстоун в САЩ

 

 

 

Направена само от камък и дърво, тази къща имитира първобитния живот на любимото праисторическо семейство.


 


Естествените материали – камък, кожа, памук, бамбук, успокояват сетивата, дълготрайни са и поддържат връзката на дома ни с природата.

 

Домът не е музей, а активно място за живеене


 

 

Designed by: LEVEL Architects


Вкъщи трябва да е най-хубаво. Най-спокойно и най-удобно. Като възрастни обаче често забравяме, че следва да предвидим място и за игра. Не само кутия с играчки, а истинска, забавна и активна игра, като това да се пускаш по пързалка от горния към долния етаж.Впрочем, доказано е, че когато възрастни си припомнят детските игри, се чувстват много по-щастливи.

 
Обли форми от къщата-раковина
 

 

 

Дизайн: Arquitectura Organica

 

В Мексико едно младо семейство с деца решило да живее в раковина. Нямало нито един прав ъгъл, защото в природата няма ъгли.

 

Можем да вземем назаем от този дом идеята за повече мекота в линиите на интериора, когато избираме мебелите и аксесоарите си.

 

И да не забравяме, че и най-скъпият елемент у дома ще спре да е ценен, ако не му обръщаме внимание.

 

Затова е важно не само да подредим дома си с любов, но и да му отделяме достатъчно време, за да му се любуваме без да бързаме.