Свободни пространства

Свободни пространства

Свободни пространства / Freespace


Архитектурното Биенале във Венеция е един от най-старите и престижни международни форуми за архитектура. Основано е през 1980, а преди броени дни стартира неговото шестнадесето издание.

Биеналето включва национални павилиони, представящи съответна/и  държава/и, както и индивидуални проекти на поканени архитекти или архитектурни колективи.

В тазгодишното издание на биеналето взимат участие 65 държави, над 100 индивидуални проекта и множество други съпътстващи събития и изложби.

България взима участие един единствен път през 2008г.

 Традиционно биеналето се провежда в две основни локации: Giardini – с преобладаващи национални павилиони и Arsenale –с подбрани концепции и проекти. Множество допълнителни места с изложби и инсталации из целия град и съседните острови се включват към биеналето.

Куратори на тазгодишното издание на Архитектурното Биенале са Ивон Фарел и Шейли МакНамара. Двете са създателки  на ирландското архитектурно студио Графтон Архитекти. С работата си печелят множество престижни международни архитектурни награди.

За тема на 16тото поредно архитектурно биенале, те формулират понятието FREESPACE / СВОБОДНО (безплатно) ПРОСТРАНСТВО

Концепцията FREESPACE съчетава идеите за достъпност, щедрост, човечност, демократичност.

FREESPACE se фокусира върху качество на средата на обитаване , която създава, върху неговите взаимовръзки с природата, с историята, с културната идентичност на  обществото.МАНИФЕСТ


"- FREESPACE поставя щедростта и човечността в центъра на дневния ред на архитектурата, съсредоточавайки се върху качеството на пространства.

- FREESPACE се фокусира върху способността на архитектурата да подарява пространствени преживявания на своите обитатели.

- FREESPACE подтиква способността на архитектурата да разкрива още и неочаквана щедрост във всеки проект - дори и в най-особените и ограничаващи случаи.

- FREESPACE дава възможност да се подчертае присъствието на природните ценности - слънчева и лунна светлина; вода; въздух; земно притегляне; природни ресурси.

- FREESPACE насърчава преосмисляне на начините на мислене, както и създаване на иновативни решения за осигурява благосъстоянието и достойнството за всеки гражданин на тази крехка планета.

- FREESPACE може да бъде пространство с много възможности; демократично, достъпно и свободно за употреба пространство.

- FREESPACE предоставя  свободата да претвориш и материализираш духа на  времето и паметта, свързвайки заедно миналото, сегашното и бъдещето, наслагвайки наследените културни пластове и сплитайки архаичното със съвременното.”

Ивон Фарел и Шейли МакНамара, куратори на Архитектурно Биенале Венеция 2018

Yvonne Farrell + Shelley McNamara Curator of Biennale Architettura 2018Целта на  Биеналето е да представи от една страна  най-интересните архитектурни и строителни постижения, но също така да формулира и синтезира архитектурата като отражение на иновативни  концепции за устройство и развитие на обществото като цяло и териториите които то обитава.

Представените проекти разгръщат силата на архитектурата да отговаря на желанията и нуждите на нейните ползватели, както и да подчинява и стимулира техните чувства и сетивност, физическо и психическо състояние.


Разнообразието и количеството на представени проекти и идеи е главозамайващо и трудно за възприемане и осмисляне за няколко дни.

Участниците имат различен подход в избора метод, стил и  подход на представяне.

Някои залагат на представяне на текущи  или скоро реализирани реални проекти, други на специално създадени за биеналето концепции.

Едни от най –вълнуващите са тези, които потапят посетителите  в необикновени пространствени инсталации, подарявайки  сетивно и духовно приключение

ПАВИЛИОН ШВЕЙЦАРИЯ „HOUSE TOUR”, Награда Златен лъв, Венеция 2018

Павилионът представя архитектурна сетивна разходка през еднакви последователни пространства, с прогресивно увеличаващ / намаляващ мащаб и демонстрира нагледно силата на въздействие на различните пространства.ПАВИЛИОН ВЕЛИКОБРИТАНИЯ „ISLAND”, Специална награда, Венеция 2018


 Павилионът предлага „извисяване“ над биеналетои щедро черпи със страхотна гледка и ароматен английски чай.
ПАВИЛИОН „ELEVATION” Андра Матин,”, Специална награда, Венеция 2018

Сетивен съвременен прочит на традиционни техники, материали и форми.ПАВИЛИОН КОСОВО “the CITYisEVERYWHERE”


Чудесно представяне на Косово чрез философска интерпретация на съвременния градски пейзаж с блокове и сателитни чинии.СКАНДИНАВСКИ ПАВИЛИОН „ANOTHER GENEROSITY”

Интерактивна,  реагираща на действия  инсталация от мембрани, съдържащи въздух, вода и светлина. Тези клетъчни структури интерпретират ролята на архитектурата на посредник между естествената и изкуствената среда.ПАВИЛИОН КИТАЙ „CLOUD VILLAGE

Тази инсталация демонстрира футуристична иновативна високотехнологична  параметрична конструкция, изработена чрез 3D принтиранеПАВИЛИОН АВСТРИЯ

Сетивно „объркване“ на възприятията чрез ефекти и материали
ПАВИЛИОН АВСТРАЛИЯ „REPAIR”

Няма по-голямо чувство за свобода и положителна енергия от породеното от зелена ливада. Австралийският павилион акцентира върху природата и връзката на човека и архитектурата с нея. Момиче отстраняващо изсъхналите листенца е „част от инсталацията“ и недвусмислено подчертава  необходимостта за непрестанна грижа  и внимание


Изключително любопитно е представянето на Ватикана със своя самостоятелна изложба, включваща десет концептуални „параклиса“ на десет световно известни архитекти. Параклисът е представен като място на връзка между Човека и Небето, Природата, Светлината, място за уединение, медитация и покой.

 ПАВИЛИОН ВАТИКАНА , ПАРАКЛИС Норман ФостърКонструкция в която „кръстовете“ играят роля на основни носещи елементи и образуват „предварително напрегната“  пространствена конструкция. Параклисът внушава символичното усещане на кораб с платна носещ се в бурния океан.

ПАВИЛИОН ВАТИКАНА , ПАРАКЛИС Javier Corvalán

Цилиндрично пространство, което „иска да те погълне“, което се крепи „на магия“ и се „поклаща“  при по-силни природни явления като земетресение и вятър.