Търси се дизайнер

Търси се дизайнер

Лидия Манолова е редактор, журналист и блогър. Пише за архитектура, дизайн, интериори и лайфстайл. В статиите си анализира тенденциите в интериорния дизайн и следи отблизо работата на дизайнери, архитекти, занаятчии и брандове в България и по света.Публикува в сп. Bravacasa, Léuropeo, Amica, Uniqie Estate Life, EVA, както и на www.lidiamanolova.com


Архитект или дизайнер, когато разчитаме на професионална помощ при промяна на интериораКупуваме нов дом, преместваме офиса си на ново място, преустройваме сегашното си жилище, искаме да освежим интериора – и малките, и големите промени се случват много по-лесно и са значително по-приятни, когато разчитаме на професионална помощ. При едно условие – да намерим своя архитект или дизайнер.

Кой не обича да разгръща страниците на интериорните списания в  лежерните неделни следобеди и да се наслаждава на красивите къщи и апартаменти, спирайки погледа си на тази или онази дневна, на фантастичната кухня или онзи комфортен диван, за който винаги сме мечтали? Понякога и най-малките декоративни предмети – вази, сервизи, възглавници, могат да извикат моментално желание да променим нещо в собствения си интериор. Ако обърнем внимание на текста (което рядко се случва, защото повечето хора приемат списанията като нещо за разглеждане), най-често ще прочетем изречението, което е ключ към красивата и хармонична картина на дома – „Собствениците се доверяват изцяло на своя дизайнер, който разбира техния начин на живот и намира най-добрите естетически и функционални решения.“ Ако само допреди десетина години да се обърнеш към интериорен дизайнер или архитект за проекта на новия си дом се приемаше като екстравагантност и привилегия на богатите, днес все повече хора са убедени в предимствата на професионалната помощ, която спестява 1) време 2) пари 3) главоболия 4 )грешки, с които ще се наложи да живеем до следващия ремонт или завинаги... Ако се върнем към цитата по-горе обаче, остава големият въпрос с доверието, т.е – как разбираме на кого да поверим мечтата си? Избирането на правилния интериорен дизайнер, архитект или декоратор ще ни спести разочарованието, огорчението, усещането за загубено време и финансова загуба. В дългогодишния ми опит като редактор интериори често разговарях с дизайнерите и техните клиенти и трябва да кажа, че не винаги процесът на работа по един проект е гладък и щастлив. В някои случаи, след много неразбирателства и спънки (които могат да бъдат и в семейството по отношение на избора на едно или друго), клиентите възкликват: „О, мога да напиша книга за  работата с дизайнер вече!“, а дизайнерът от друга страна да каже: „Не се получи както трябва, за съжаление няма да снимаме този апартамент.“ Независимо дали мечтата ви е да видите дома си в списание за интериори, да пуснете снимки в Pinterest или просто да се радвате на комфорта, успешната работа с интериорния дизайнер изисква някои правила, които е добре да знаем от самото начало.


Архитект, интериорен дизайнер или декоратор?

 

Въпреки че у нас тези професии се застъпват, когато става въпрос за интериорен дизайн, добре е да правим разлика между квалификациите на специалистите, за да намерим най-подходящия за конкретния случай. Освен в случаите, когато става въпрос за проектиране на къща, архитектът може да планира конструктивни промени в жилището – когато имаме нужда от цялостна реконструкция, промяна на функционалните зони, събаряне на стени и изграждане на нови и т.н. Интериорният дизайнер, който по принцип работи с обеми, светлина, функционално разпределение, най-често изпълнява същите задачи като архитекта с помощта на инженер конструктор. Когато искате само да промените цветовете, стила на мебелите, осветителните тела, текстила и аксесоарите, интериорният декоратор е насреща. Всичко това е в голяма степен формално у нас –  повечето архитекти, които се занимават с интериор, проектират не само преустройството, но и обзавеждането по детайл, избиране на мебели и осветителни тела, често дори декоративните предмети и съдовете за сервиране „до последната лъжица“.  У нас има професионалисти, които се занимават с интериорен дизайн, без да са завършили тази специалност – могат да бъдат художници или дори майстори-занаятчии. Случаите са различни, но подходът в търсене на точния дизайнер за вашия проект може да бъде обобщен в няколко точки.
Проучване и събиране на информация


Дори без да е целенасочено, вече сте отбелязали работата на някой дизайнер или архитект (или дори повече от един); може да е в списанието, за което говорихме в началото или от наскоро ремонтиран апартамент на ваши познати. Проверете уебсайта им за още проекти; вижте в какво се специализират, разгледайте портфолиото им и ако има – отзивите от техни клиенти.  Стилът на интериорните дизайнери е ясен, колкото и различни да са проектите и клиентите им и ако ви допада функционалното разпределение, светлината, интересните решения – отбележете името или сложете отметки на страниците на списанието. Това може да е вашият архитект. В перфектния вариант, ако това наистина е страст и e приятно занимание за вас, може да направите moodboard – дори да не е на компютър, една папка с всички мебели, цветове, текстили, малки предмети, настроения, материали, които харесвате, би дала много повече информация на архитекта за нарактера, стила, желанията ви, отколкото всички обяснения на света.


Какво не трябва да забравятевие избирате дизайнер, но и той избира вас. Опитайте да си изясните предварително няколко основни въпроса, от които ще стане ясно дали ще работите заедно.Бюджетът

Основен и много важен въпрос, на който трябва да имате отговор още преди първата среща. На базата на големината и вида на проекта, дизайнерът ще определи финансовите параметри. Някои разговори могат да приключат още на този етап, ако цените, които той предлага, са твърде високи. У нас обикновено дизайнерите формират цената си на квадратен метър, а не на час, както е в други страни. Може да варира от 30 до 100 и повече евро на кв. м, но работата по целия проект има много и различни параметри и всички те са въпрос на договаряне. Може да поискате само идеен проект, без авторски надзор; или без избор на мебели и осветление.

Какво не трябва да забравяте – по-високата цена понякога може да спести много време, а и средства. Професионалистите могат да осигурят добри и надеждни подизпълнители, знаят къде да търсят подходящите материали и обзавеждане на най-добра цена. Поемат цялата отговорност за бюджета и следят да не превишава определените рамки. Намират решения, които ще направят дома ви уникален.
Стилът

„Всичко вървеше прекрасно и клиентът ми имаше пълно доверие за цветове, обеми, обзавеждане. Каза, че иска да види апартамента си чак когато е завършен. В един момент ми се обади и каза, че изобщо не си го е представял така. И че съпругата му е крайно недоволна и нещастна“. Разказът е на арх. Антония Манолова, но не само в нейната практика има такива случаи. Предварителната работа, която клиентът трябва да извърши още при първите срещи с интериорния дизайнер, е друг съществен ключ към успеха. Имате мебели, на които държите и искате да останат в новия интериор – покажете му ги в началото. Имате любими цветове, материи и повърхности – нека ги знае, преди да започне проекта. Имате определени навици – готвите всеки ден, изобщо не готвите, посрещате често приятели, правите партита или почти не се прибирате у дома – всичко това е много важно, за да получите интериор, който ще ви служи добре и в който ще се чувствате комфортно.

 Какво не трябва да забравяте – когато покажете на архитекта списание и му кажете „искам да изглежда така“, за него това е само ориентир; той ще ви предложи варианти, които са съобразени с вашето жилище и вашия начин на живот. Много често в процеса на работа вкусовете ни се променят, еволюират, научаваме много за дизайна и в крайна сметка се оказваме на съвсем друг етап в естетическата си оценка за средата, в която живеем или работим.
Комуникацията

Дори и всичко от изброеното дотук вече да е направено – избрали сте архитект, чийто стил ви харесва, отговаря на предвидения бюджет, ще изпълни проекта в срок, остава най-важното условие – добрата комуникация. Много повече от това просто да отговаря на мейлите и телефонните обаждания и да бъде точен за среща – вашият архитект е човекът, с който ще прекарате дълго време в обсъждане на различни проблеми; той ще научи много за живота на семейството и за навиците ви. Най-малкото, което е необходимо, е да го харесвате, за да му се доверите. Няма правила за това условие – хората се харесват или не и това обикновено е ясно от първите срещи. Когато споделят обща цел и ценности, работата може да е забавна и лека, а проблемите да се решават много по-бързо (а това отново спестява време, пари и емоционално напрежение). Дори и да има разминаване в нещата, които харесвате, ако комуникацията между клиент и архитект е добра, винаги може да се намери добро решение (без да е компромис с качеството, функцията или естетиката). Вашият архитект е този, който на всеки етап от проекта мисли за комфорта и добавената стойност, която получавате с новия си дом. Той няма да ви наложи да живеете с мебели, които не харесвате, нито ще използва проекта като израз на собственото си его. Елегантният баланс между лайфстайла и персоналността на клиента и стила на дизайнера е това, което създава неповторимата атмосфера във всеки интериор. И нищо чудно следващия път, когато разглеждате списание, да видите на страниците собствената си дневна.