Ул. Малко Търново като символ на София

Ул. Малко Търново като символ на София

Ул. Малко Търново е едно от най-емблематичните места и най-късата пешеходна улица в центъра на София, която крие множество спомени за историята на града. Проектът за реновиране на улицата се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет, с безвъзмездната подкрепа на строително-инвестиционната компания BLD, като част от дългосрочната й програма за облагородяване на градската среда Building Difference, и архитектурното студио Atelier Serafimov Architects – дарители на проекта за обновяване.

Първият по рода си проект за обновяване на градската среда е вдъхновен от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. Той включва реновиране и подмяна на захабени настилки по протежението на улицата, ново осветление и елементи, почистване на фасади и окабеляване, но и създаване на информационна система, съживяваща разкази от различни епохи в развитието на София като столица на България. На своите скромни 60 м. уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен е и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.

Проектът за обновяване на улицата беше представен за първа дискусия на 20-ти март 2019 г. в бар “Eleven/ 11” (бившия бар “Луна”) с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова, водещия Даниел Ненчев, интелектуалци, творци, учени като проф. Михаил Неделчев, историкът проф. Николай Поппетров от БАН, представители на инсититуциите в околните сгради, като Владимир Люцканов, директор на Младежки театър “Николай Бинев” и доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, писателят Иван Стамболов – Сула, поетът и сценарист Иван Ланджев, режисьорът Виктор Божинов, организатори Free Sofia Tour и Sofia Communist Tour, музикантите Васко Кръпката и Васил Гюров и др. Събраната от тях обратна връзка бе отразена и ревизираният проект ще бъде представен публично за широка дискусия с гражданите на София и заинтересованите страни.

Изложбата ще представи проекта за реновиране и събраната историческа информация за важни моменти от историята на София, концентрирани по протежението на ул. Малко Търново. Тя може да бъде разгледана от 20 май до 5 юни 2019 г. в галерия “Архиви” на ул. “Московска” 5, а публичната дискусия на проекта ще се проведе на 20 май от 18 часа с участието на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, арх. Здравко Здравков, главен архитект, проф. Николай Поппетров, историк, aрх. Радо Серафимов, Atelier Serafimov Architects – aвтор на проекта за обновяване, Димитър Савов от BLD – дарители на проекта, Филип Бояджиев - ръководител на проекта за ориентация и визуална комуникация към основните туристически обекти в София и всички желаещи да се включат. Изложбата се реализира от BLD със съдействието на Столична община, Държавна агенция “Архиви”, Музея на София, проф. Николай Поппетров от БАН и СГХГ. Входът за събитието е свободен, а обратна връзка за проекта може да бъде изпращана до 5 юни и на мейл building.difference@bld.bg. Събраната историческа информация ще послужи за система от информационни табла, които целят да съхраняват и разказват историите на жителите и гостите на София и да превърнат ул. Малко Търново в още по-любим и емблематичен символ на града.

Проектът за обновяване на ул. Малко Търново и визуализиране на историческия разказ по протежение на улицата се случва в рамките на инициативата Building Difference - социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на публични пространства в София. Проектите в инициативата обединяват местни общности, професионалисти, активни организации, студенти и институции да работят за общи каузи в различни квартали и райони на София. В първото пилотно издание на инициативата през 2018 г. студенти в първи курс Архитектура от УАСГ създадоха нови публични места в Лозенец заедно с хората от квартала и работиха по реални казуси от градската среда като част от официалната си лятна практика, с подкрепата на район Лозенец, координация и финансиране от BLD. През 2019 освен дарението за ул. Малко Търново, BLD инициира още няколко проекта за споделени публични пространства в квартали на града, в които компанията инвестира.