Високопланински дизайн и дизайн в природна среда

Високопланински дизайн и дизайн в природна среда

Дизайн с изглед - отвисоко и отдалеч

С наближаващия край на летните разходки по върхове и брегове и със зимните спортове на прага ни, идва подходящ момент да отправим поглед към присъствието на съвременната архитектура и дизайн нависоко в планините и в далечните природни кътчета, които ни карат да напускаме града и да си припомняме, че и ние сме част от природата. Отвъд обичайното понятие за ретро планинския уют на хижите и заслоните, както в концептуалния дизайн и архитектура, така и на практика, се развива едно ново поколение планински сгради и съоръжения, които едновременно канят човека да опознава дивата природа, но и оптимизират и контролират ефекта от човешката дейност върху нея.
Архитектурните обекти – устойчивото строителство е мисия възможна - навсякъде
Енергийно автономната сграда на алпийския заслон х.Монте Роза, близо до Цермат, Швейцария. Проект на екип от университета ETH Zurich, ръководен от проф. Арх Андреа Деплацес. Снимки: Маркус Гербер

Завършена през 2009 г. и достъпна за публиката от 2010 г. насам, алпийската хижа за 120 посетители Монте Роза близо до Цермат, Швейцария е едно буквално блестящо постижение в сферата на използването на соларната енергия. Изолирана на 2,883 метра надморска височина, сградата работи в екстремни климатични условия, напълно автономна е, и демонстрира, че устойчивият дизайн е възможен навсякъде. С блестящата си сребърна алуминиева обшивка, обгръщаща една от най-сложните сглобяеми дървени конструкции в Швейцария, и с фотоволтаичната си система, интегрирана в южната фасада, тя генерира собствена мощност и е енергийно автономна на близо 90%. Проектът е интересен и като пример за дългосрочно сътрудничество между образователна организация – ETH Zurich и Швейцарския алпийски клуб – организация за планински туризъм с над 150-годишна история. Удачната комбинация от съвременна архитектура и устойчиви технологии осигурява широка подкрепа за реализацията му и от страна на гражданското общество, частния бизнес и държавните институции, каквато несъмено е крайно необходима за подобен род проекти.Мащабност в малки обекти – Националните туристически маршрути на НорвегияАрхитектурните и дизайн обекти от Националните туристически маршрути на Норвегия събуждат любопитството на преминаващия с внимателно обмислен и добре изпълнен детайл и премeстват дистанцията между съвременния, привикнал да живее в изкуствено създадена среда човек и дивата природа. Снимки: Национални туристически маршрути на Норвегия.


Един чудесен пример за прогресивна правителствена политика е инициативата на Норвегия за Националните туристически маршрути, която стартира през 2005 г. Това е огромна кампания, която продължава 15 години и преосмисля концепцията за туризма сред природата, като го превръща в културно активен продукт. Акцентът пада върху 'културно' и не застрашава икономическия потенциал на туризма, а напротив. За целта правителството на Норвегия се обръща към широк кръг от дизайнери и архитекти с молба да дадат своите идеи за впечатляващи, но природосъобразни места за почивка, палуби за наблюдение на планината и морето, пътечки с интересен детайл и други архитектурни бижута в малък мащаб. Създадените в рамките на кампанията ахитектурни обекти вече ефективно оформят изключително атрактивното ново лице на планираните туристически маршрути и допринасят за растящия брой посетители на красивата, но сурова норвежка природа – успех, който, да се надяваме, би вдъхновил и други правителства да поемат по подобен път.

 


 

В България


Само през последната година в публичното пространство в България стана дума за няколко случая на проекти за планински заслони, съдържащи обещание да осигурят не само крайно необходимата в сурови планински условия закрила за туристи, но и синтез от добър дизайн и устойчива технология. И докато в българската планина, зад гърба на такива инициативи могат да застанат планинските туристически организации, какъвто е случаят с реализацията на проекта за нов заслон на Кончето, организирана от Асоциацията на планинските водачи в България, отношението към българското море е далеч от внимателното отношение, демонстрирано в рамките на проекта на норвежкото правителство. Ако не става дума за оцеляване в сурови условия, а просто за радостта от общуването с природата, има ли как добрият и внимателен дизайн в дива природна среда да получи широка обществена подкрепа у нас и какъв е пътят?Автор на статията: Антонина Илиева, архитект

Антонина Илиева е архитект с интерес към живия обмен между архитектурната теория и практика. Понастоящем една четвърт от студио dontDIY, от 2012 г. насам Антонина Илиева успоредно работи по изследването си върху съвременната японска архитектура.