Започна строителството на Sofia Slow LIfe District

Започна строителството на Sofia Slow LIfe District

Започна строителството на жилищния проект Sofia Slow Life District. Локацията е вилна зона Приплат, намираща се на 15 км от центъра на София. Първият етап се състои се от 17 на брой къщи с отделни дворове. Изграждането стартира в началото на месец февруари и се очаква да приключи през септември 2020 година.

„Тенденцията купувачите все по-често да търсят къщи в близост до София е вече устойчива. Затова и решихме да изградим проект, който да отговаря на това, което към момента е все още незапълнена пазарна ниша – възможност за „екологичен и спокоен” начин на живот, но близо до опциите на големия град”, казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD Bulgaria, компанията-инвеститор в проекта.


По думите му, факторите за появата на този тип купувачи са много и тенденцията за търсене на къщи до София ще се засилва с времето. „София се превръща във все по-динамичен град, в който спокойните места за отдих стават ограничени. Това е неминуема характеристика на всеки голям икономически център, какъвто вече е столицата ни. Това кара все повече хора да търсят алтернатива за личното си време, това, което прекарват в дома си и със семейството си. Затова и къщата на 10-15 км от столицата вече е сред приоритетите на немалко хора”, казва Савов.

Според него, времето за пътуване е било психологическата бариера, която до момента е спирала развитието на този тип пазар. „Само допреди няколко години хората не можеха да си представят да пътуват всеки ден с автомобил на относително големи разстояния, пазарът на къщи се ограничаваше с Бояна и Драгалевци. Днес тези квартали вече се считат за част от града, там се засилва пазарът на апартаменти, те спират да са дестинация за къщи. Истината е, че днес пътуването в рамките на града отнема същото време както между града и близките населени места. Изборът на вилна зона Приплат не е случаен за нас – равен терен, на южен склон, с ниска денивелация, в полите на Витоша, а разстоянието от табела „София” е точно 4 км”, казва още Савов.

Проектът е насочен към семейства на средна възраст, със стабилни доходи, коментират от BLD Bulgaria. „Купувачите в този профил търсят самостоятелна среда на обитаване, но в общност на хора, носещи сходни ценности. Те имат предпочитания към по-спокойния и природосъобразен начин на живот, но в същото време кариерата им предполага близост до големия град. Обикновено професиите им позволяват работа от вкъщи, а не фиксирано пребиваване в офис”, казва Цветомир Цонев, директор продажби в BLD Bulgaria.

По думите му, доходите на този тип купувачи са стабилни, те са готови да изтелгят ипотека за комфортен дом, който да им предложи живот сред природата, ообено ако не разполагат с вила или наследствена къща на село.


От компанията предвиждат транспорт за децата сутрин и вечер спрямо училищното разписание. Първата фаза на проекта ще включва 17 броя еднофамилни къщи. Имотите ще са два типа – на 2 нива с площ 240 кв. м и на 3 нива с площ 350 кв. м. Големината на дворовете ще варира между 500 и 900 кв. м. Всяка къща ще разполага с паркоместа или гаражи за 2 автомобила. Фасадните стени са максимално осветлени в унисон с концепцията на комплекса. Цените ще бъдат около 250 000 евро.

В своята обществена зона проектът ще разполага с детска площадка, игрище, поляна за домашни любимци, кафене, смесен магазин, мултифункционална зала за спортни занимания.

Предвижда се поддръжка, която ще включва алеите и тротоарите, игрищата, осветление, озеленяване, охрана, почистване, сметоизвозване, видеонаблюдение.